kort

Iran

Controle op de buitenlandse pers

amsterdam. - Iran wil buitenlandse journalisten strenger in de gaten houden. Dat heeft de Iraanse minister van cultuur Mohammad Hosseini gisteren gezegd. In aanloop naar de verkiezingen is tot de strengere controle besloten, omdat een Israëlische journalist vanuit Teheran verslag had gedaan van de presidentsverkiezingen van 2009 voor een Europees persbureau. Na de verkiezingen in 2009 brak geweld uit, waarna de Iraanse regering besloot om minder buitenlandse journalisten toe te laten. ap, novum

Weigerambtenaar

Tweede Kamer: nooit meer weigeren

amsterdam. - Zoals verwacht zijn de drie confessionele partijen het niet eens geworden met de rest van de Tweede Kamer over weigerambtenaren. Gisteren sprak de Tweede Kamer over de initiatiefwet van D66 die een einde moet maken aan het verschijnsel. Het werd een principieel debat, waarin beiden kampen nauwelijks dichter bij elkaar kwamen. Alle partijen behalve CDA, ChristenUnie en SGP zijn voor de wet. ap, novum

Verenigde Staten

Tea Party-kopstuk verlaat de politiek

amsterdam. - Het Amerikaanse Republikeinse Congreslid Michele Bachmann stopt ermee. Bachmann, die ook kandidaat was in de voorronde voor de presidentsverkiezingen in 2012, maakte gisteren bekend zich in 2014 niet herkiesbaar te zullen stellen. Bachmann werd in 2006 gekozen als Congreslid in een district in Minnesota en groeide al snel uit tot een favoriet van de ultraconservatieve Tea Party. Haar felle kritiek op president Barack Obama maakte haar populair bij zeer conservatieve Amerikanen, maar zorgde ook voor opschudding. Zo zei ze in 2008 dat Obama er „anti-Amerikaanse denkbeelden op nahoudt”. ap, novum