Kattuk Noord hogerop? Niet op zondag

Amateurclub VV Katwijk mag promoveren naar de eerste divisie. De meeste fans zien promotie wel zitten, als de KNVB maar voldoet aan de wensen.

Jeugdspelers van VV Katwijk krijgen op de familiedag training van straatvoetballers. Op dit veld wordt volgend jaar misschien eerste divisie gespeeld.
Jeugdspelers van VV Katwijk krijgen op de familiedag training van straatvoetballers. Op dit veld wordt volgend jaar misschien eerste divisie gespeeld. Foto Roger Cremers

Het is familiedag bij VV Katwijk. Tientallen kinderen gaan op het hoofdveld los met springkussens, skippyballen en voetbalspelletjes. Hun moeders storten zich in de kantine ondertussen op een stapel voetbalplaatjes. Alle elftallen van de club werden onlangs vereeuwigd en dat heeft geleid tot een verzamelwoede die kennelijk vooral de moeders bezighoudt.

Daarnaast gaan de gesprekken deze woensdagmiddag over promotie. Het knusse sportpark De Krom – met een klassieke tribune met houten bankjes in de oranjezwarte clubkleuren en twee smalle staantribunes – is volgend jaar misschien het decor van wedstrijden tegen Willem II, De Graafschap of Telstar.

Betaald voetbal in Katwijk stuit op één groot bezwaar in het van het oudsher streng christelijke dorp: zondagvoetbal. „Veel clubmensen zijn principieel tegen op zondag te spelen. Dat gaan we dus gewoon niet doen, ook niet in uitwedstrijden”, zegt voorzitter Wim Guijt.

De KNVB heeft Katwijk – dit jaar kampioen van de topklasse zaterdag en algeheel amateurkampioen – samen met zondagkampioen Achilles ’29 aangeboden om te promoveren naar de eerste divisie. De clubs zullen als proef twee jaar op amateurbasis in de profdivisie spelen (zie inzet).

Met de tweede elftallen van Ajax en FC Twente zou de eerste divisie hierdoor weer uit twintig clubs bestaan. De competitie was uitgedund tot zestien ploegen nadat in ruim drie jaar tijd vier clubs failliet gingen, waarvan twee afgelopen half jaar: Haarlem (januari 2010), RBC (juni 2011), AGOVV (januari 2013) en SC Veendam (maart 2013).

„Het grootste deel van de supporters is voor promotie, zeker nu de meeste eisen zijn losgelaten”, zegt Nel Imthorn van de supportersvereniging van VV Katwijk. „We kunnen ook gewoon op zaterdag blijven spelen. Op zondag spelen lijkt me stug. Een deel van de supporters is er fel op tegen en de grote meerderheid speelt het liefst op zaterdag. Dan kun je ook gewoon een biertje drinken na de wedstrijd en heb je zondag nog vrij om uit te slapen of bijvoorbeeld wat met familie te doen.”

Guijt sprak vandaag met de KNVB over de precieze voorwaarden van promotie. Het hele pakket wordt maandag voorgelegd aan de ledenvergadering, waarna het bestuur beslist of Kattuk Noord volgend jaar profclubs op bezoek krijgt. „Denk aan de verdeling van de tv-gelden, de afspraken over commercie, eisen aan de accommodatie, lichtmasten en natuurlijk de speeldag. We moeten alles zwart op wit zien en dan het hele pakket voorleggen aan de belangrijkste partijen binnen de club, waaronder de businessclub en de leden.”

Guijt: „Er zijn eigenlijk twee vragen. Kunnen we alles in zo’n tempo veranderen dat we in augustus eerste divisie kunnen spelen? En sportief, willen we de stap maken met als risico dat we het lachertje van de competitie worden en drie jaar lang onderin mee hobbelen? Want de proef geldt voor twee jaar waarbij je niet kunt degraderen, dus je speelt er sowieso drie jaar. Als je in de eerste divisie nooit wint, is het misschien beter om in de topklasse om de prijzen blijven spelen. Altijd verliezen geeft de club een heel andere uitstraling dan nu als amateurkampioen.”

Met een capaciteit van 4.500 en een gemiddeld toeschouwersaantal van 1.500 à 2.000 hoeft Katwijk niet onder te doen voor veel eerste divisieclubs. Derby’s tegen andere topklassers uit de voetbalmaffe Bollenstreek, zoals Rijnsburgse Boys, VV Noordwijk en FC Lisse, trekken al snel 4.000 toeschouwers. Dorpsrivaal Quick Boys speelt hoofdklasse.

„We spelen al jaren in de top van het amateurvoetbal en zijn vier keer landskampioen geweest”, zegt bestuurslid Jos Heijne. „We hebben de ambitie om sportief te kijken wat het plafond is. Misschien kunnen we best mee in de eerste divisie. En anders is topklasse ook prima. We hebben hier 250 vrijwilligers. Daar draait de club op en dat willen we niet kwijt.”

De gemeente is in ieder geval enthousiast over promotie. „Het is een goed aanbod en sportief een geweldige uitdaging”, zegt sportwethouder Willem van Duijn. „Voor de gemeente is het eigenlijk gratis citymarketing. Je krijgt extra publiciteit en je wordt vaker genoemd.”

Aangezien VV Katwijk een amateurclub blijft hoeft de huidige subsidie niet te veranderen. De gemeente is eigenaar van de accommodatie en neemt het onderhoud van velden en kleedkamers voor haar rekening. Van Duijn over de veiligheid: „Onze supporters zijn over het algemeen heel trouw en vriendelijk, maar je krijgt ook te maken met bezoekende supporters. Bij de meeste wedstrijden verwacht ik geen problemen.”

Voorzitter Guijt: „De keuze wel of niet te promoveren is een luxeprobleem. Promotie is mooi als aan onze eisen voldaan kan worden en iedereen er achter staat. Als dat niet zo is blijven we gewoon in de topklasse, dat is ook prima.”

    • Matthijs Keuning