Israël begint bouw nederzettingen in splijtzwam Oost-Jeruzalem

Bouw in de nederzetting Gilo in Oost-Jeruzalem.
Bouw in de nederzetting Gilo in Oost-Jeruzalem. AFP / Ahmad Gharabli

Het Israëlische ministerie van huisvesting heeft groen licht gegeven voor de bouw van driehonderd nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem; het gebied dat de Palestijnen de hoofdstad van hun toekomstige staat willen maken. Israël beschouwt Jeruzalem als eeuwige en ondeelbare hoofdstad.

Het ministerie verklaarde vandaag dat vorig jaar een aanbesteding is uitgeschreven voor de bouw van de woningen in de joodse nederzetting Ramot. De aanbesteding is nu afgerond en een aannemer gaat naar verwachting over enkele maanden aan de slag, meldt AP.

Rondom de Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem wordt al jaren druk gebouwd. Vaak gaat het om door de regering gesteunde bouwprojecten voor joodse kolonisten. De Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din (letterlijk: Er is een wet) stelde eerder in NRC Handelsblad:

“Israëliërs krijgen speciale subsidies, kunnen op alle hulp rekenen bij het zoeken naar een huis. Het is een strak geregisseerd spel van ontmoediging van Palestijnen aan de ene kant en anderzijds joodse families lokken met leuke voordeeltjes.”

‘Geen provocatieve acties’

Ramot, door Israël beschouwd als een wijk van Jeruzalem, ligt in een gebied dat Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 bezette. De Palestijnen beschouwen het gebied als onderdeel van een toekomstige staat en weigeren om het vredesoverleg met Israël te hervatten zolang de bouwactiviteiten in de bezette gebieden niet worden gestaakt.

Afgelopen weekend liet de Israëlische president Shimon Peres zich nog ontvallen dat juist nu een niet te missen kans was om tot een vergelijk te komen met de Palestijnen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry drong er vorige week nog op aan bij Israël om geen “provocatieve” acties te ondernemen.

Zijn missie om de vredesonderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël weer op gang te brengen worden door het besluit van vandaag niet bepaald vergemakkelijkt. De Palestijnen hebben volgens AP al gereageerd door de stellen dat de plannen een “systematische afbreuk” doen aan de inspanning van Kerry.

    • Jules Seegers