Hollande en Merkel willen fulltime voorzitter eurogroep

De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel tijdens de persconferentie vanmiddag waar ze ook zeiden voorstander te zijn van een fulltime voorzitter van de eurogroep. Foto EPA / Etienne Laurent

Frankrijk en Duitsland willen dat het voorzitterschap van de eurogroep een fulltime job wordt. Dat heeft de Franse president François Hollande vandaag gezegd, meldt AP. Door een voorzitter van de eurogroep fulltime aan te stellen moet de coördinatie worden verbeterd.

De functie van voorzitter van de eurogroep wordt op dit moment vervuld door de Nederlandse minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, die het voorzitterschap dus combineert met zijn ministerschap. Op een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zei Hollande over de functie van Dijsselbloem:

“We zijn het er over eens dat er meer eurotoppen moeten komen, met een fulltime voorzitter van de eurogroep.”

Afgelopen zaterdag meldde NRC al dat in meerdere eurolanden de overtuiging groeit dat de eurozone beter functioneert met een permanente, fulltime voorzitter. In verschillende landen is kritiek op het functioneren van Dijsselbloem.

De voorzitter zou weliswaar vergaderingen efficiënter leiden dan zijn voorganger Jean-Claude Juncker en sympathieker zijn dan voorganger Jan Kees de Jager. Maar Dijsselbloem zou het Nederlandse belang niet genoeg opzij schuiven als hij namens de zeventien eurolanden spreekt, zo schreef NRC-correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter:

Velen storen zich aan het feit dat ambtenaren van het ministerie van Financiën in Den Haag de bestaande Europese coördinatie – die in Brussel wordt gedaan – naar zich toetrekken. Dat Dijsselbloem Nederlandse accenten legt in toespraken die hij doet namens de zeventien, bevalt hun evenmin.

Alles wordt “met een Nederlands sausje overgoten”, zegt een ambtenaar uit een euroland. Als voorbeeld noemt hij Dijsselbloems voortdurende pleidooien voor ‘bail-in’ van banken en rekeninghouders, waar niet elk land achterstaat.

    • Anouk Eigenraam