Hoger tarief belastingen levert niets extra’s op

Een hoger belastingtarief voor de hoogste inkomens levert de staat geen grotere belastinginkomsten op. Dat concludeert het Centraal Planbureau in een gisteren verschenen onderzoek.

In veel westerse landen gaan stemmen op om de crisis te bestrijden met hogere belastingen voor de rijken. In Nederland wilden de PvdA en GroenLinks bij de afgelopen verkiezingen een tarief van 60 procent voor inkomens boven 150.000 euro. Nu betalen Nederlanders 52 procent over het deel van hun jaarinkomen dat boven 56.000 euro ligt. Het hoogste tarief is de afgelopen decennia steeds verlaagd; in 1989 bedroeg dat nog 72 procent.

Twee factoren zorgen ervoor dat een hoger toptarief geen effect zal hebben in Nederland, aldus het CBP. Ten eerste verdienen relatief weinig Nederlanders een topsalaris, zeker vergeleken met een land als de VS. Ten tweede leidt een hoger tarief tot gedragsverandering: het zet aan tot minder werken, vroeger met pensioen gaan en belastingvlucht: het uitwijken naar een land met lagere tarieven. Het optimale toptarief in Nederland bedraagt 49 procent, stelt het CPB.