‘Hij kan met zijn ogen dwingen’

Decennialang versloeg Ferry Mingelen het wel en wee op het Binnenhof. Hij duidde de politici, maar hoe duiden de politici hem?

Doodzonde vindt Alexander Pechtold (D66) het dat Mingelen stopt voor zijn 67ste. Volgens Pechtold hoeft een controleur van de politiek zeker niet korter te werken dan een politicus zelf. „Hij werkte helaas korter dan hij gehoopt had. In de VS zou hij eigenlijk pas net komen kijken. Tv-iconen daar verslaan het nieuws tot op zeer hoge leeftijd.”

Hij wijst op Larry King, die voor CNN tot diep in de zeventig op tv verscheen. Pechtold: „Mingelen moet vooral doorgaan, maar dan niet bij omroep MAX. Ik weet namelijk zeker dat hij voor BNN ook een jong publiek aan kan spreken.”

De politicus noemt de interviewstijl van Mingelen dwingend: „Ferry Mingelen kan met zijn ogen dwingen om af te ronden. Meestal was hij live aan het interviewen en als je aan het zemelen was dan zorgde hij wel dat je doorging naar het volgende onderwerp.”

Oud-premier Dries van Agt (CDA) is louter positief over Mingelen. „Ik kan niet anders dan zeggen dat Mingelen een laudatio, een lofrede die wordt uitgesproken bij het toekennen van een eredoctoraat, verdient. Zijn ondervragingen waren nooit simpel en hij bleef altijd hardnekkig doorvragen. Daarbij had hij geen politieke vooringenomenheid wat uitzonderlijk was in mijn tijd. Ik zal hem zeker missen en ik hang de vlag aan mijn huis half stok. Die hijs ik pas weer als hij het eredoctoraat in de politieke journalistiek krijgt toegekend”, aldus Van Agt.

Oud-minister en oud-VVD-leider Ed Nijpels is ook te spreken over Mingelen, maar vindt het goed dat er vernieuwing plaatsvindt. „Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik ken Mingelen al heel lang en heb veel met hem gesproken. Ik was al zes jaar aan het werk in de Kamer toen hij kwam dus ik hoop dat ik heb bijgedragen aan zijn opvoeding als politiek journalist”, lacht Nijpels. Volgens de oud-VVD-leider zijn de commentaren van Mingelen scherp en soms wat cynisch en sarcastisch. Nijpels: „Hij begint ook altijd met een sarcastisch lachje als hij antwoord geeft op een vraag uit de studio. Echt zo’n Ferry Mingelen-lachje. Verder bewaart hij altijd gepaste afstand tot een politicus.” De oud-minister is benieuwd wat Mingelen nu gaat doen. Als goede raad geeft hij aan Mingelen mee dat hij zijn jongere vrouw vooral niet voor de voeten moet lopen. Volgens Nijpels kan hij dat weten want zijn vrouw is ook jonger dan hijzelf.

Ook Kamerlid Khadija Arib (PvdA) vindt het een gemis dat Mingelen opstapt. „Toen ik in 1998 in de Tweede Kamer kwam, was hij de eerste journalist in Den Haag die mij interviewde. Hij deed dat op zijn eigen manier en ik voelde me meteen op mijn gemak”, vertelt Arib. Volgens haar is Mingelen altijd kritisch, maar ook ontspannen en geeft hij debatten op een toegankelijke manier weer voor de kijker. „Daardoor blijf ook ik iedere keer aan zijn lippen hangen”, zegt Arib.

Haar partijgenoot in het kabinet, minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, is het met Arib eens: „Ik vond Mingelen erg goed en het is ontzettend jammer dat hij weggaat.”

SP-leider Emile Roemer noemt Mingelen „één brok ervaring”. „Ferry Mingelen weet goed waar de kern zit en stelt de juiste vragen. Dat komt ook door zijn ervaring. Het is jammer dat hij gaat want dit soort mensen zien wij als politici graag.”

Oud-minister Hans Hillen kent Mingelen al veertig jaar. Ook uit de tijd dat hijzelf journalist was. Volgens hem is het niet zo speciaal dat Mingelen stopt bij de NOS. „Hij is een generatiegenoot van mij en er gaan er wel meer met pensioen. Dat neemt niet weg dat hij tevreden terug kan kijken op zijn werk.” Volgens Hillen is het knap dat Mingelen er nog zo jong uitziet. „Ik sloeg laatst een oud smoelenboek open en toen zag ik dat hij nooit echt ouder is geworden. Hij zag er alleen wat meer flowerpowerachtig uit en hij leek meer op John Lennon.”

    • Ricardo Kleine