Het is hard werken, claims indienen

U klaagt, wij klagen aan, luidt het motto van Ferdy Roet De jurist weet als geen ander hoe je de frustraties van burgers te gelde maakt „Mensen moeten hun recht mogen halen”

None

Redacteur Economie

Inmiddels staat hij aan het hoofd van een klein claimimperium aan de Jan Duikerweg in Heerhugowaard.

Maar voor Ferdy Roet begon het allemaal in 2008, onder de douche, toen hij op het idee kwam een collectieve rechtszaak tegen de Staatsloterij te beginnen. In 2007 zag hij een aflevering van televisieprogramma Radar waarin werd onthuld dat de Staatsloterij minder prijzen uitkeert dan wordt gesuggereerd. Roet richtte de stichting Loterijverlies op en die boekte begin deze week eindelijk succes. „De mooiste dag van mijn leven op de geboorte van mijn dochters na”, noemt de 33-jarige Roet het.

Het gerechtshof Den Haag gaf zijn stichting en de 23.000 aangesloten gedupeerden gelijk en oordeelde dat de Staatsloterij van 2000 tot 2008 spelers misleidde door grote prijzen op niet-verkochte loten te laten vallen.

Roet had de smaak al ver voor de bemoedigende uitspraak te pakken. Een jaar na Loterijverlies richtte hij in 2009 de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) op: een verzamelplek voor burgers die zich gedupeerd voelen door het een of ander. „U klaagt, wij klagen aan”, luidt de bedrijfsslogan.

Uit SMCO kwamen sindsdien andere claimstichtingen voort zoals de stichting Belverlies die tegen KPN en Telfort procedeert vanwege het niet informeren over het afronden van telefoongesprekken op minuten in plaats van seconden. Ook werft SMCO mensen die willen klagen over onder meer SNS, hypotheekbemiddelaars en erfbelasting.

SMCO (online gehuisvest op collectiefonrecht.nl) wordt geflankeerd door Morand Juristen, eveneens van Roet en gevestigd in hetzelfde pand in Heerhugowaard. Volgens Roet vertegenwoordigt SMCO inmiddels zo’n 33.000 gedupeerden in uiteenlopende zaken en loopt het totaal te vorderen bedrag voor al die gedupeerden potentieel in de honderden miljoenen.

Ik ben commerciëler

Roet is jurist, geen advocaat. Dat heeft een reden. „Als advocaat ben je heel erg aan gedragsregels gebonden”, zegt hij. „Ik ben commerciëler.” Het valt ook niet te rijmen met zijn businessmodel. Advocaten mogen namelijk niet op no cure no pay-basis opereren, juristen wel.

Zijn aanpak voor een gemiddelde claim werkt als volgt: Richt een stichting op en werf gedupeerden. De media-aandacht die zo’n initiatief geregeld krijgt helpt. Gedupeerden betalen inschrijfgeld (bij de Staatsloterij 25 tot 35 euro) en tekenen een overeenkomst met de stichting waarin ze afspreken dat die een percentage van het bedrag mag houden dat middels een juridische procedure of schikking binnen wordt opgehaald (bij de Staatsloterij 15 procent).

Dat klinkt lucratief. Een rekensom leert dat de 23.000 gedupeerden van de Staatsloterij met het inschrijfgeld van 25 tot 35 euro Roet zo’n acht ton opleverden. Maar volgens de jurist klinkt dat mooier dan het is. „Het is ongeveer vijf ton exclusief btw, maar in deze zaak heb ik 1,8 miljoen aan kosten gemaakt.”

In Heerhugowaard heeft hij tien mensen in dienst en afhankelijk van de lopende claimzaken een leger externen. Collectieve rechtszaken zijn bovendien hard werken. „Je moet toch je eigen werk verzinnen.” Er is het werven en voorlichten van gedupeerden en het onderzoek en juridische werk om een zaak te winnen. „We hebben ook wel eens professoren die ons bijstaan, die kosten vijfhonderd euro per uur.”

Dubbel gefopt?

Niet iedereen is blij met het werk van Roet. VVD-Europarlementariër Toine Manders riep de Europese Commissie in 2008 nog op tot een verbod van Loterijverlies. Hij sprak van spelers die „dubbel gefopt” werden: eerst door de loterij en vervolgens door Loterijverlies. „Nog voordat het een tegenprestatie heeft geleverd” ontving de stichting al tonnen aan inschrijfgeld, constateerde Manders.

SMCO houdt zich via de website gratisinbezwaar.nl ook bezig met het bezwaar indienen van huiseigenaren tegen de WOZ-waarde van hun woning en dus te hoge OZB-belasting. Daar is ook niet iedereen blij mee.

Er zijn namelijk meer bureaus die hetzelfde doen en dat loopt volgens gemeenten nogal in de kosten. Als bij een bezwarenprocedure de WOZ-waarde van een woning met 10.000 euro omlaag gaat, levert dit voor de eigenaar een vermindering van de aanslag op van 15 euro, zo leert een online rekensom van gemeentelijke instanties uit in de regio Culemborg.

De burger die van zo’n bureau gebruik maakt machtigt het meestal tot het claimen van de onkosten bij de gemeente: maximaal 712 euro. SMCO biedt deze WOZ-dienst „gratis” aan, zonder inschrijfgeld. De klager is ‘alleen’ de onkostenvergoeding verschuldigd die hij bij succesvol bezwaar van de gemeente krijgt.

Amerikaanse claimcultuur

Bij het werk van Roet doemt al snel de associatie met de volledig uit de hand gelopen Amerikaanse claimcultuur op. Roet wil daar niets van weten. „Het is wel zo dat de bedrijven mensen onrecht hebben aangedaan. Die mensen moeten hun recht mogen halen. Anders worden bestuurders ook niet geprikkeld om zich aan de regels te houden.”

Het moet nog blijken of de Staatsloterij-zaak Roet en de gedupeerden geld oplevert net zoals bij zijn eerdere succesvolle zaak voor achtergestelde depositohouders van DSB Bank. Roet zegt de Staatsloterij binnenkort te benaderen en hoopt vooralsnog op een schikking „van enkele honderden euro’s” per gedupeerde Staatsloterijdeelnemer. Als de loterij daar niet op ingaat start hij een rechtszaak voor een schadevergoeding. Al gaat het hem en zijn achterban niet alleen om het geld, bezweert de jurist. „De Staatsloterij moet niet zo arrogant doen en laten zien dat ze klanten serieus nemen. Erkennen dat ze fouten hebben gemaakt. Daar gaat het de mensen om.”

Van Roet – „ik vind het leuk om mensen te helpen”– is het laatste woord nog niet gehoord. Zijn hoofd zit nog vol met plannen en op de plank liggen nog tig claimzaken waar SMCO maar niet aan toekomt. Naarstig zoekt hij ook naar mankracht voor zijn compleet nieuwe idee. Geïnspireerd op klokkenluiderssite Wikileaks zit Roet te denken aan de oprichting van Businessleaks. De domeinnaam heeft hij al geclaimd, want zo zegt de jurist: „Bij bedrijven gebeuren ook veel foute dingen.”

    • Camil Driessen