Handelsbladgebouw wordt hotspot

Het Algemeen Handelsbladgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam, een markant historisch gebouw, krijgt een culturele bestemming. Woningcorporatie Ymere stelt het pand het komende jaar gratis beschikbaar aan het Amsterdam Museum en cultureel ondernemer Donna Wolf om er tentoonstellingen in te organiseren. Zij dopen het gebouw om in ‘The Times’ en willen er zowel de geschiedenis van de verschillende gebruikers van het gebouw in laten zien als werk van jonge Amsterdamse kunstenaars.

„Het Handelsblad is een gebouw met een rijke culturele geschiedenis”, zegt Wolf, die door het Amsterdam Museum betrokken is bij het project omdat zij ervaring heeft met het bedenken van een culturele bestemming voor leegstaande gebouwen in Amsterdam, zoals het Hirschgebouw en Mazzo.

Het Algemeen Handelsbladgebouw, ontworpen door Eduard Cuypers, werd in 1903 in gebruik genomen door de krant. Toen het eind jaren zeventig leeg kwam te staan werd het gekraakt, om sloop te voorkomen. De kunstenaars Peter Giele en David Veldhoen begonnen er de roemruchte galerie Amok/Aorta. Het gebouw werd zo de spil van de maatschappijkritische kunstscène in Amsterdam. In 1980 vonden voor de deur rellen plaats rondom de troonswisseling. Nu wonen er nog steeds tientallen kunstenaars, alleen kraken die niet meer maar huren ze hun woonateliers van Ymere.

Zondag opent in het Algemeen Handelsbladgebouw de tentoonstelling Van Perskamer tot Kunstpaleis, die tot en met 17 augustus te zien zal zijn. „Op de tentoonstelling willen we met de documentaire De Passanten en kunstwerken laten zien wie er allemaal in het gebouw hebben gezeten en wat er gebeurde”, zegt Wolf.