Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Anti-monarchist aangehouden in Utrecht - politie biedt excuses aan

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens hun bezoek aan Utrecht. In de wijk Lombok ontstond rumoer toen een demonstrant die niet de orde verstoorde toch door de politie werd aangehouden.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens hun bezoek aan Utrecht. In de wijk Lombok ontstond rumoer toen een demonstrant die niet de orde verstoorde toch door de politie werd aangehouden. Foto ANP / Koen van Weel

De politie heeft vanmiddag tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Utrechtse wijk Lombok een geluidloze demonstrant aangehouden die een bord vasthield met de tekst ‘Weg met de monarchie’.

Rondom de demonstrant ontstond donderdagmiddag een ‘ruzieachtige sfeer’ met omstanders, waarop agenten naar de man gingen. Omdat hij zich niet kon legitimeren werd hij meegenomen naar het bureau. Verschillende omstanders vonden het een schande dat de man werd aangehouden omdat hij niets deed wat storend was, maar alleen met een bord stond, waar kennelijk wel de winkeleigenaar zich aan ergerde van de zaak waar hij voor stond. Op een filmpje is de woordenwisseling met de politie te zien:

Op het bureau oordeelde de dienstdoende officier van justitie dat de 29-jarige man weer vrij kon worden gelaten omdat er onvoldoende grond was voor zijn aanhouding, zo bevestigt een woordvoerder van de politie tegen Novum. De politie bood excuses aan en bracht de man terug naar de plek waar hij eerder werd aangehouden.

Aanhouding republikein tijdens kroning

Rondom de aanhouding van twee demonstranten van het Nieuw Republikeins Genootschap tijdens de troonswisseling ontstond eerder veel commotie. De republikeinse activiste Joanna en Hans Maessen werden aangehouden, een tijd vastgehouden en vervolgens met excuses teruggebracht. De aanhouding is omstreden, omdat het de twee onmogelijk werd gemaakt op een belangrijk moment te protesteren. Volgens politie en justitie ging het om een persoonsverwisseling.