Geen saaie musea

Jonge inspecteurs controleerden hoe geschikt musea zijn voor kinderen. Het winnende museum is zo leuk dat ze er zelf hun verjaardag willen vieren.

De spanning was vorige week woensdag te snijden bij de Nederlandse museumdirecteuren. Was hun museum geschikt voor kinderen of niet? Een jaar lang hadden jonge museuminspecteurs hun musea binnenstebuiten gekeerd. 1.535 kinderen hadden op een speciale app en website 3.384 strenge inspectierapporten geschreven. Nu maakte Zapp-presentator Ewout Genemans in het Rijksmuseum de uitslag bekend.

De meeste directeuren konden opgelucht ademhalen. De inspecteurs reikten aan 22 musea de felbegeerde kidsproof-sticker uit. Gemiddeld gaven ze de musea zelfs een acht.

Wetenschap- en techniekmuseum Continium in Kerkrade werd verkozen tot het beste museum voor kinderen. Volgens museuminspecteur Railey Sanders (11 jaar) is Continium „niet zoals een saai museum”. Ze mocht er een eigen wetenschapsdoos maken en proefjes doen met water. Onderzoeker Tanisha Sanders (9 jaar) vond dat er zoveel leuke dingen te doen waren dat ze er volgend jaar zelfs haar verjaardagsfeestje wil vieren.

Anna Consten (12 jaar) voerde bij Continium drie controles uit. Volgens haar is het een gaaf museum omdat je er veel leert met spelletjes. „We hebben de luchtdruk gemeten door op een pomp te springen. In een reuzebrein konden we met kleuren zien hoe hersenen reageren”, zei ze op de feestelijke receptie na de uitreiking.

Anna, die later zelf tekenaar wil worden, was niet over alle musea even positief. „Ik ben best wel kritisch en heb ook een paar zessen uitgedeeld.” In de Portugese Synagoge hadden ze wat haar betreft wel wat meer kunnen laten zien en vertellen. Er waren nog veel lege ruimtes. Omdat er geen verwarming was, had ze het ook heel koud. Het Van Gogh Museum vond ze een beetje „saaiig”. „Over de schilderijen valt niet te klagen, maar er is maar weinig te doen voor kinderen. Daar zouden ze nog wel wat aan mogen werken.”

Ook van museuminspecteur Noor Focke (7 jaar) moesten er vooral veel ‘doe-dingen’ zijn in de musea. „Ik vond het Limburgs Museum super leuk omdat je er een speurtocht kon volgen en het Stedelijk Museum omdat er een speciale kinderrondleiding was. We mochten daarin allemaal gekke verhaaltjes verzinnen bij een schilderij en moesten een beeld proberen te verkopen aan elkaar.” Het minste punten gaf Noor aan het Doesburgsch Mosterd- en Azijnmuseum. Daar mocht ze alleen maar kijken en een blokje kaas met mosterd eten.

In totaal bezocht Noor het voorbije jaar maar liefst zeventien musea. Ze schreef volgens bezoekers van de inspectiewebsite daarover zulke goede rapporten dat ze verkozen werd tot ‘Museuminspecteur van het jaar’. Als prijs mag ze binnenkort met een bus vol vrienden en familie naar een zelfgekozen museum.

Als ze klaar is met school wil Noor het liefst suppoost worden. „Dan mag je de hele dag in het museum rondlopen, met alle bezoekers praten en zeggen dat ze niet tegen de kunstwerken mogen leunen”, legde ze uit. Bij de uitreiking kreeg ze alvast een baan voor later aangeboden bij Museum Continium.

Discovery Center Continium, Kerkrade. Inl: continium.nl. Ook museuminspecteur worden? Kijk op museuminspecteurs.nl. Iedereen tot twaalf jaar kan er vanaf 15 juni weer nieuwe inspectierapporten invullen.

    • Joke Beeckmans