Familie grensrechter eist 3,5 ton schadevergoeding

De ex-echtgenote en zoon van Richard van Nieuwenhuizen komen aan bij de rechtbank gisteren.
De ex-echtgenote en zoon van Richard van Nieuwenhuizen komen aan bij de rechtbank gisteren. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen eisen ongeveer 350.000 euro schadevergoeding van de acht verdachten in de zaak rond de dode grensrechter. Dat vertelde hun advocaat Yehudi Moszkowicz vandaag in de rechtbank van Lelystad. De geëiste vergoeding bestaat onder meer uit gederfde inkomsten en smartengeld.

Moszkowicz betoogde dat de 41-jarige Nieuwenhuizen kostwinner was van het gezin, meldt Novum. Deskundigen becijferden de inkomsten die hij zou hebben verdiend tot aan de dood van zijn vrouw Xandra op ruim 210.000 euro. Ook de drie kinderen van Nieuwenhuizen lopen inkomsten mis volgens de advocaat. Tijdens de zaak bleek dat het echtpaar gescheiden was, wat Moszkowicz op de vraag van de verdediging kwam te staan of Nieuwenhuizens ex-vrouw niet kon werken. NCR-verslaggever Yasmina Aboutaleb:

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Richard Nieuwenhuizen was gescheiden, blijkt nu. Spong: “kan een gescheiden vrouw niet in haar eigen levensonderhoud voorzien?”

Moszkowicz zei gisteravond bij Knevel & Van den Brink al dat hij een forse schadevergoeding ging eisen voor de familie.

Vergoeding voor de shock

Behalve een vergoeding van de materiële schade wil Moszkowicz dat de verdachten opdraaien voor de kosten van de begrafenis, zo’n dertienduizend euro. En dat ze de vier gezinsleden smartengeld betalen voor de immateriële schade en de shock die ze hebben opgelopen.

Die shock zit volgens Moszkowicz in de beslissing die Nieuwenhuizens vrouw onder andere moest nemen over het staken van de behandeling van de zwaargewonde grensrechter. Ook de media-aandacht voor de zaak zou haar zwaar vallen. Zoon Mykel moest volgens Moszkowicz lijdzaam toezien hoe zijn vader werd doodgeschopt. Een andere zoon lijdt volgens hem sinds de dood van zijn vader aan slaapproblemen. Voor elk gezinslid eiste hij 25.000 euro.

Twitter avatar Yasmina011 Yasmina Aboutaleb Y. Moszkowicz wil 25.000 euro shockschade per persoon voor de vier gezinsleden van Richard Nieuwenhuizen.

Het is de vraag of de rechtbank gevoelig zal blijken voor de argumenten van de raadsman. Mogelijk wordt de eis tot betaling van schadevergoeding en smartengeld doorverwezen naar een aparte civiele zaak om de strafzaak niet te belasten. Als er overigens een bedrag wordt toegewezen aan schadevergoeding en het lukt de verdachten niet de portemonnee te trekken, dan schiet de staat het bedrag voor. De staat kan vervolgens proberen het geld terug te vorderen.

Morgen behandeling persoonlijke situatie verdachten

De rechtbank gaat morgen verder met de behandeling van de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Het gaat dan bijvoorbeeld over hun verleden en of ze eventueel verminderd toerekeningsvatbaar zijn. De verdachten hielden vandaag tijdens de tweede dag van de rechtszaak vooral hun mond en beriepen zich op hun zwijgrecht.

Het OM verwacht morgen ook aan de eis toe te komen, de verdediging zal zaterdag in beslag nemen. Maandag wordt de zaak dan afgerond naar verwachting, waarna twee weken later de rechtbank uitspraak doet.

    • Anouk Eigenraam