'Erg verdrietig' in Utrecht

In Utrecht voelen de Stadsschouwburg en wereldmuziekpodium Rasa zich extra gepakt met voorgenomen bezuinigingen.

Utrechtse culturele instellingen zijn zwaar teleurgesteld over voorgenomen cultuurbezuinigingen in de stad. Vanaf 2017 worden de Stadsschouwburg, het Centraal Museum en het nieuwe Muziekpaleis TivoliVredenburg ieder jaarlijks met 200.000 euro gekort. Wereldmuziekpodium RASA wordt het hardste getroffen en moet 500.000 euro inleveren. RASA-directeur Tamara de Bruijn: „Dat zou voor ons het einde betekenen.”

De bezuinigingen zijn opgenomen in de Utrechtse Voorjaarsnota. Deze moet nog definitief worden vastgesteld, na goedkeuring door de gemeenteraad. De behandeling in de raad is vermoedelijk eind juni. De bezuinigingen zijn volgens het college van B&W nodig om onder andere tegenvallers bij de grondexploitatie in vinexwijk Leidsche Rijn en het Stationsgebied op te vangen.

Lucia Claus, directeur van de Stadsschouwburg, noemt de korting van 200.000 euro per jaar „erg verdrietig”. Ze wijst erop dat de Stadsschouwburg sinds 2012 zelfstandig is en het gebouw huurt van de gemeente. Sindsdien indexeert de gemeente de subsidie niet meer, maar heeft het al wel een huurverhoging van 2,3 procent doorgevoerd op een jaarlijkse totale huur van circa een miljoen euro. Bovendien wordt op het ‘cultuurconvenant’ in de stad, dat voorzag in 4 miljoen euro voor cultuurinstellingen, 2,5 miljoen euro gekort. Dat betekent dat festivals – zoals het Nederlands Film Festival – en gezelschappen die in de schouwburg plaatsvinden en optreden ook minder geld krijgen. Claus: „Dat lees ik allemaal niet terug in de Voorjaarsnota, maar het is zeer zorgwekkend. De gemeente kort ons eigenlijk op drie manieren.”

Wereldmuziekpodium RASA wordt extra hard getroffen met de korting van ruim de helft van het huidige budget. Het podium heeft net een bezuinigingsoperatie achter de rug, waarmee de organisatie met veertig procent is ingekrompen. Ook RASA heeft te maken met de huurverhoging van de gemeente en de korting op het cultuurconvenant.

Wethouder Frits Lintmeijer (Cultuur, GroenLinks) merkte eerder op dat RASA onderdeel kan worden van Muziekpaleis TivoliVredenburg, dat in de zomer van 2014 moet openen. Vreemd, vindt directeur De Bruijn, want er is nog geen gesprek geweest tussen RASA en TivoliVredenburg: „Ik ben erg verbaasd dat de wethouder dit roept. Er is bij het nieuwe Muziekpaleis nog geen bestuur, dus ook geen aanspreekpunt. Voor ons is het totaal onduidelijk of wij daar eventueel kunnen programmeren, en tegen welke kosten dat zou zijn.”

In het Centraal Museum is de voorgenomen bezuiniging minder hard aangekomen. Volgens algemeen directeur Edwin Jacobs lag het in de lijn der verwachting dat het Centraal Museum het met minder zou moeten doen. „We zijn blij dat we een paar jaar hebben om na te denken hoe we dit gaan opvangen.”

    • Enzo van Steenbergen