Eerste rechtszaak rond fraude met tv-subsidie

Documentairemaker Rob Hof stond vanochtend voor de rechtbank in Rotterdam, vier jaar nadat de FIOD een onderzoek begon. Hof was lange tijd voortvluchtig. De met de Zilveren Nipkowschijf bekroonde tv-maker hield zich schuil in Nicaragua.

Rob Hof (59) wordt beschuldigd van het omkopen van Frank William, ex-directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en fraude met subsidies van filmfondsen. Naast Hof zijn er nog vier verdachten: het bedrijf Hof Filmproducties, Frank William, diens zoon en diens schoondochter.

Vanochtend was de regiezitting, ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling. Daarin vroeg de advocaat van Hof – die alle aanklachten ontkent – aanvullend onderzoek en het horen van getuigen.

De zaak-Hof is het eerste, grote strafproces ooit over fraude en corruptie binnen de publieke omroep. Bij de besteding van miljoenen euro’s belastinggeld van onder meer NMO, een kleine publieke omroep, ging volgens het Openbaar Ministerie veel mis. Frank William wordt verdacht van zes strafbare feiten: hij pleegde jarenlange valsheid in geschrifte, hij zorgde voor een stroom inkomsten voor het bedrijf van zijn zoon op kosten van de omroep en hij regelde betalingen aan productiebedrijven, ook als die geen werk hadden verricht, en hij nam van bedrijven 120.000 euro smeergeld aan.

Hof Filmproducties was een van de bedrijven die, voor miljoenen euro’s, opdachten kreeg van William. Hof betaalde ook smeergeld, ontdekte justitie. Het tweede deel van de aanklacht betreft fraude bij de aanvraag van filmfondsen. Gedupeerd zijn het MEDIA Programma van de Europese Commissie, het CoBO-fonds en ontwikkelingsorganisatie NCDO. Om welke fraudebedragen het gaat, vermelden de dagvaardingen niet. Bronnen binnen de publieke omroep spreken over honderdduizenden euro’s.

    • Joep Dohmen