Commissie wil geld van Rob Hof in fraudezaak binnen publieke omroep

Filmmaker Rob Hof wordt beschuldigd van fraude met filmsubsidies.
Filmmaker Rob Hof wordt beschuldigd van fraude met filmsubsidies. Foto ANP / Freek van Asperen

De Europese Commissie wil de filmsubsidies terug die documentairemaker Rob Hof op mogelijk frauduleuze wijze heeft gekregen van het Europese mediafonds. De Commissie heeft zich samen met het CoBO-fonds, een Nederlands filmfonds, als benadeelde partij gemeld in de rechtszaak tegen Hof.

Rob Hof (59) zou zich schuldig gemaakt hebben aan fraude met filmsubsidies en aan omkoping van Frank William, ex-directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). Naast Hof staan nog vier verdachten terecht: zijn bedrijf Hof Filmproducties en Frank William met zijn zoon en schoondochter. De voormalig directeur van de Joodse Omroep, Annet Betsalel, zou ook betrokken zijn geweest bij de fraude. Zij wordt later gedagvaard, aldus een woordvoerder van het OM.

Hof hield zich schuil in Nicaragua

Rob Hof was lange tijd voortvluchtig. De met de Zilveren Nipkowschijf 2007 bekroonde documentairemaker hield zich schuil in Nicaragua. Vanmorgen stond hij voor de rechtbank in Rotterdam, vier jaar nadat de FIOD een onderzoek begon.

In de regiezitting, ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling, vroegen de advocaten van Hof en William - die alle aanklachten ontkennen - aanvullend onderzoek en het horen van deskundigen en getuigen. De rechtbank wees het merendeel van de verzoeken af. Wel worden enkele getuigen gehoord en worden documenten toegevoegd aan het dossier.

Groot strafproces fraude en corruptie publieke omroep

De zaak-Hof is het eerste, grote strafproces over fraude en corruptie binnen de publieke omroep. Bij de besteding van miljoenen euro’s belastinggeld van onder meer NMO en Joodse Omroep, kleine publieke omroepen, ging volgens het OM veel mis.

Met medeweten en hulp van de toenmalig directeuren van NMO en Joodse Omroep zou Rob Hof de filmfondsen en andere subsidiënten hebben opgelicht. Het gaat onder meer om het MEDIA Programma van de Europese Commissie, het CoBO-fonds en ontwikkelingsorganisatie NCDO. Hoe groot de fraude is, vermelden de dagvaardingen niet. Bronnen binnen de publieke omroep spreken over honderdduizenden euro’s.

Fraude bij met Nipkowschijf bekroonde productie

Hof en William zouden in 2004 en 2005 gefraudeerd hebben met aanvraagformulieren en contracten voor zeker drie producties, waaronder de met een Nipkowschijf bekroonde tv-serie Sporen uit het Oosten. Het duo wordt, naast de fraude, ook verdacht van corruptie. William zou 120.000 euro smeergeld hebben aangenomen van bedrijven die hij voor miljoenen euro’s opdrachten gaf. Hof Filmproducties was een van de bedrijven.

Rob Hof zei vanmorgen slachtoffer van een afrekening te zijn. Toen hij zich in 2008 sterk maakte voor William, die een conflict had binnen de NMO, zou hij gewaarschuwd zijn. Hof tegen de rechtbank:

“Ik kreeg te horen dat William kapot gemaakt zou worden, net zoals iedereen die zich sterk maakte voor hem. Ik vind het heel triest dat u zich allemaal met deze zaak moet bemoeien.”

De rechtszaak gaat verder na de aanvullende getuigenverhoren.