Dude Food, voor bij het voetbal

De mannen van Bilder en de Clercq hebben wat nieuws. „Echt iets voor jou”, garandeerden ze me. En inderdaad, met iets dat DUDE FOOD heet, krijg je mij wel naar de winkel. Bilder en de Clercq zit in Amsterdam op de hoek van de Bilderdijkstraat en de De Clercqstraat. Het houdt het midden tussen een

De mannen van Bilder en de Clercq hebben wat nieuws. „Echt iets voor jou”, garandeerden ze me. En inderdaad, met iets dat DUDE FOOD heet, krijg je mij wel naar de winkel.

Bilder en de Clercq zit in Amsterdam op de hoek van de Bilderdijkstraat en de De Clercqstraat. Het houdt het midden tussen een traiteur en een supermarkt. Hun slogan is ‘eindelijk eenvoudig lekker koken’. Maar eigenlijk is hun concept beter te omschrijven als dé oplossing voor het terugkerende ‘het is al zes uur, ik moet nog boodschappen doen en wat de fuck moeten we vandaag dan weer eten!?!’-probleem.

In de winkel hangen veertien posters met gerechten erop – dertien hoofdgerechten (waarvan twee eenpersoons en minimaal drie vegetarisch) en een toetje. Eronder staan tafels met de ingrediënten voor dat gerecht, precies afgepast op een of twee personen. Dat betekent dat je zelf niets hoeft te verzinnen en ook niet met halve worsten of open potten blijft zitten. Eindelijk eenvoudig lekker koken dus.

Zo knip je zelf vier takjes verse tijm af als je besluit om pompoenrisotto met geitenkaas te eten. Gewoon van zo’n plantje uit de supermarkt, dat anders de rest van de week staat te verpieteren op het aanrecht. En er zitten ook nog eens best interessante ideeën tussen, zoals een komkommersoep met heilbot. Daar hebben ze twee freelance chefs voor, die elke week drie nieuwe gerechten ontwikkelen.

De winkel is ondertussen drie maanden open en het gaat goed. Maar nu hebben ze dus iets nieuws. Vanaf aankomende zaterdag zit er iedere week een gerecht tussen in de categorie DUDE FOOD – dat is junkfood, maar dan anders. Gezond en culinair verantwoord, zeg maar. Hoe je het ook wil noemen, ik vind het een fantastisch excuus voor hamburgers en hotdogs. Denk aan een merguezburger met rode kool op een pitabroodje of een hotdog met boudinblanc-worst en tomatensalsa. Heerlijk culinair bezig, maar wel lekker druipen met saus op de bank.

Schil de zoete aardappels en snij ze in frieten van 1 centimeter dik. Rooster ze met olijfolie, peper en zout twintig minuten in de oven op 180 graden.

Snij de tomaten in kleine blokjes en meng met de sjalot, de chilipeper, de koriander, twee eetlepels olijfolie, zout, peper en limoensap naar smaak.

Bak de worsten in ongeveer twaalf minuten bruin in een beetje olie. Rooster de broodjes twee minuten in de oven en vul ze met de worst en de tomatensalsa.

Serveer ze met de zoete-aardappelfrieten en een sixpackje koud pils. Zet goede rockmuziek op en kijk voetbal.

Hotdogs met frieten

Voor 2 personen

2 zoete aardappels

2 tomaten

1 limoen

1 bosje koriander, gehakt

1 sjalot, gesnipperd

1 chilipeper, fijn

2 boudainblanc-worsten

2 hotdogbroodjes

olijfolie

    • Joël Broekaert