denken@nrc.nl

Beste anoniem

schrijft Hannah de Lange uit 6-vwo aan degene die dinsdag het eindexamen Frans op internet heeft verspreid.

Dit is een reactie op jouw poging om het onderwijs te verbeteren. Ik ben het helemaal met je eens dat het huidige onderwijs enige verbetering kan gebruiken. Maar niet door de ‘drastische zet’ om het Frans vwo examen te openbaren. Ik begrijp dat je in je verontwaardiging dacht dat dit een slimme zet was, net zoals ik nu in mijn verontwaardiging denk dat jij op je plaats gezet moet worden.

Spel- en taalfouten daargelaten, maak je in je verklaring enkele cruciale denkfouten. Ten eerste denk je dat je het Cito aanpakt. Misschien is dit inderdaad een aanleiding voor het Cito om de veiligheidsprotocollen te herzien. Maar in plaats van dat het Cito door jouw actie gewezen wordt op haar gebreken, zijn bijna 17.000 vwo-leerlingen de dupe.

Ten tweede moet een deel van die 17.000 leerlingen nu het vak Frans laten vallen. Gisteren werd namelijk bekend dat het examen verplaatst is naar vandaag (13u30). Die leerlingen kunnen simpelweg het examen niet maken, omdat ze vandaag bijvoorbeeld een intakegesprek hebben voor een studie, of een peperdure ticket hebben voor een eindexamenreis die niet lastminute afgezegd kan worden.

En ja, tussen die 17.000 leerlingen die dankzij jou benadeeld zijn, zal inderdaad een aantal (‘tientallen’) zitten dat op de een of andere manier in het bezit is gekomen van het examen. Dat kleine aantal ‘valsspelers’ heeft daar dan zelf voor gekozen – daar zouden niet al die 17.000 mensen onder moeten lijden. De fraudeurs zullen de rest van hun leven in de wetenschap verkeren dat zij onterecht hun diploma hebben gehaald. Maar zoals je zelf ook zegt, door het aangekondigde leenstelsel en de aangescherpte exameneisen is er grote prestatiedruk. En een kat in het nauw maakt rare sprongen.

En tot slot, als je het per se nodig vond om zo’n ingrijpende actie te ondernemen voor gerechtigheid, waarom moest het zo nodig bij het allerlaatste examen van 2013? Zóveel mensen stonden te springen om dat Frans examen achter de rug te hebben en de vrijheid tegemoet te treden, en jij moest dat zo nodig de kop indrukken. Als het daadwerkelijk zo gemakkelijk is om fraude te plegen, had het dan wat eerder gedaan. Ik spreek namens alle examenkandidaten als ik zeg: doe dat klikken lekker in je eigen tijd.

    • Hannah de Lange