College wil nieuwe Kuip, studie niet af

Het Rotterdamse college heeft een positief besluit genomen over een nieuwe Kuip, nog voordat alle onderzoeken daarnaar zijn afgerond. Gisteren bleek uit een uitgelekte e-mail dat het college de voorkeur geeft aan de bouw van een nieuw stadion. Volgens de stad is hier genoeg „financiële ruimte” voor. Daarmee zou het plan van actiegroep Red de Kuip om het oude stadion te renoveren van de baan zijn.

Het college heeft de beslissing genomen voordat alle onderzoeken naar beide varianten af zijn. De gemeenteraad heeft drie bureaus opdracht gegeven zowel het nieuwbouwplan als de renovatie te onderzoeken op haalbaarheid. Uit een intern stuk, in handen van deze krant, blijkt dat een van deze bureaus (van ingenieur Movares) pas op 3 juni een conceptversie van zijn onderzoek heeft afgerond.

Het andere adviesbureau (Hypercube) zou vanmiddag haar conceptbevindingen met de initiatiefnemers van Red de Kuip bespreken. „Het is een heel onzorgvuldige en vreemde gang van zaken”, aldus Erwin Eekelaar, woordvoerder van Red de Kuip. „Het college heeft een standpunt ingenomen zonder dat de second opinions klaar zijn. Blijkbaar is er paniek in de tent”.

Een woordvoerder van wethouder Antoinette Laan (Sport, VVD) erkent in een reactie dat nog niet alle onderzoeken klaar zijn. „Nee, dat is nog niet helemaal afgerond.” De woordvoerder bevestigt noch ontkent dat het college al een standpunt heeft ingenomen over de Kuip. „Er is in elk geval nog geen formeel besluit genomen.”

Begin april presenteerde Feyenoord nieuwe stadionplannen. De kosten worden geschat op 313 miljoen euro. De gemeente zou garant moeten staan voor 165 miljoen euro: mocht het stadion failliet gaan, is Rotterdam dit bedrag kwijt. In de gemeenteraad wordt getwijfeld over de risico’s van deze constructie.

De fracties nemen pas een standpunt in als alle onderzoeken zijn afgerond. Oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam en SP lieten al weten bezwaren te hebben tegen een nieuwe Kuip, ook coalitiepartijen D66 en PvdA zijn nog niet overtuigd van de noodzaak van een nieuw stadion.

    • Andreas Kouwenhoven