Burgemeester van New York Bloomberg kreeg post met ricine

Archieffoto van Michael Bloomberg die spreekt op een conferentie over wapengeweld. Foto AP / Patrick Semansky

Burgemeester Michael Bloomberg van New York en een door hem opgerichte anti-vuurwapenorganisatie hebben dreigbrieven ontvangen met sporen van het giftige ricine. Dit heeft de politie van New York gisteravond bekendgemaakt, zo schrijft persbureau AP.

De ene brief werd vorige week vrijdag geopend door een medewerker van Bloombergs kantoor; de andere brief werd zondag geopend in Washington, op het kantoor van de door Bloomberg opgerichte organisatie Mayors Against Illegal Guns. Deze organisatie zet zich in voor strengere wapenwetten.

Politiewoordvoerder Paul Browne wilde niet ingaan op de aard van de in de brieven verwoorde dreigementen. Evenmin wilde hij zeggen of men denkt dat de brieven door een en dezelfde persoon zijn verstuurd. In de brieven werd volgens Bloomberg gerefereerd aan zijn inspanningen tegen de Amerikaanse wapenlobby.

De mensen die in eerste instantie met de brieven in aanraking zijn gekomen, zouden geen symptomen vertonen. Drie agenten die de brief naar New York onderzochten, hadden volgens de politie te maken met enkele kleine symptomen die inmiddels zijn geweken.

Bloomberg spreekt zich uit voor strengere wapenwetten

Bloomberg heeft zich sinds december vorig jaar, toen twintig jonge kinderen en zes volwassenen werden doodgeschoten tijdens een schietpartij op een school, sterk uitgesproken voor strengere wapenwetten. Het wapen dat bij die schietpartij werd gebruikt, was legaal gekocht.

Bij de door Bloomberg opgerichte groep zijn meer dan 700 burgemeesters in de VS aangesloten. Ze proberen in te gaan tegen de National Rifle Association, die politici juist wil aansporen niet tot strengere wapenwetten over te gaan.

Ongeveer een maand geleden werden brieven met ricine verstuurd aan president Barack Obama, een senator en een rechter in Mississippi. In die zaak is een verdachte in Mississippi aangehouden.

    • Anouk van Kampen