Blockbusterfonds investeert twee miljoen in vijf cultuurprojecten

Premier Rutte vorig jaar tijdens de presentatie van het Blockbusterfonds samen met Joop en Janine van den Ende. Foto ANP / Koen van Weel

Het vorig jaar opgerichte, particuliere Blockbusterfonds gaat in vijf culturele projecten twee miljoen euro investeren. Dat maakte het fonds vandaag bekend meldt Novum. De gelukkigen die een extra steuntje in de rug krijgen zijn drie musea, een festival en de Mode Biënnale Arnhem.

Het Drents Museum in Assen ontvangt vier ton voor een grote tentoonstelling over de Dode Zee-rollen. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden krijgt 272.000 euro voor de tentoonstelling Petra, Wonder in de Woestijn, over de historische stad in Jordanië. Met ruim 150 topstukken uit de oude stad wordt het de eerste expositie over Petra van die schaal in Nederland. Het Blockbusterfonds schenkt ook 550.000 euro aan het vorig jaar heropende Stedelijk Museum Amsterdam voor een grote tentoonstelling over de Russische kunstenaar Kazimir Malevich en zijn inspiratiebronnen.

Verder krijgt de Mode Biënnale Arnhem ruim 375.000 euro en het Amsterdam Light Festival 2013 kan rekenen op een bijdrage van vier ton voor de tweede editie. De historische binnenstad wordt door het lichtevenement in de winter ruim vijftig dagen versierd met lichtkunst op het water en aan de wal.

Samenwerking van particuliere cultuurfondsen

Het Blockbusterfonds is een initiatief van de Bankgiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de Vandenende Foundation. Het fonds is tot stand gekomen in nauw overleg met de overheid na een oproep van Joop van den Ende om op een rendabele manier te investeren in cultuur.

Van den Ende rekende voor dat een investering van honderd miljoen euro voor blockbusters - tentoonstellingen van internationale kwaliteit in Nederlandse topmusea - het Nederlandse bedrijfsleven 1,3 miljard euro aan extra inkomsten zou opleveren. Daarvan zou 650 miljoen euro naar de schatkist vloeien.

Vorig jaar steunde het fonds onder andere De weg naar Van Eyck in Museum Boijmans Van Beuningen en de eerste editie van het fotofestival Unseen Photo Fair. Eerder dit jaar zegde de organisatoren al geld toe aan de Huygenstentoonstelling die momenteel te zien is in de Grote Kerk in Den Haag en de tweede editie van Unseen Photo Fair.

    • Anouk Eigenraam