‘Bezuinigingen gevangenissen kosten juist half miljard euro’

Begin april protesteerde het personeel van de koepelgevangenis in Haarlem al tegen de aanstaande sluiting van de gevangenis.
Begin april protesteerde het personeel van de koepelgevangenis in Haarlem al tegen de aanstaande sluiting van de gevangenis. Foto ANP/ Olaf Kraak

De bezuinigingen op gevangenissen, tbs-klinieken en jeugdinrichtingen kosten de samenleving honderden miljoenen euro extra. Dat staat in een onderzoek dat acht gemeenten naar de plannen hebben laten uitvoeren, dat vanmorgen bekend werd.

De voorstellen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie leveren rijksoverheid, gemeenten en andere rijksinstellingen tot 583 miljoen euro aan “additionele negatieve effecten” op.

Extra kosten onder meer in uitkeringen

De betrokken gemeenten en de provincie Noord-Holland lieten onderzoeksbureau De Strategie Compagnie een second opinion-onderzoek uitvoeren naar Teevens plannen voor 340 miljoen euro aan bezuinigingen in het gevangeniswezen. Volgens De Strategie Compagnie (DSC) gaan de extra kosten voor gemeenten onder meer zitten in uitkeringen voor ex-werknemers van de gevangenissen, maar ook in de uitvoering en controle van elektronische detentie. Meer elektronisch toezicht in plaats van celstraf is één van de kernpunten van Teevens bezuinigingen.

Volgens het onderzoek klopt verder de berekening van het aantal werknemers dat moet vertrekken niet. Volgens Teeven moeten 3.700 werknemers op zoek naar een andere baan, maar dat aantal zou volgens DSC 880 fte hoger uitvallen. Dat komt mede omdat de werknemers van de gevangenis in Tilburg niet zouden zijn meegerekend, terwijl die gevangenis wel gaat sluiten.

‘Bezuinigingen ten kosten van veiligheid’

De burgemeesters erkenden dat zij het onderzoek mede lieten doen vanwege het verlies van werkgelegenheid in hun gemeenten. Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard zei vanmorgen

“Maar net zo belangrijk is dat deze plannen ten koste gaan van de veiligheid van de samenleving. Er zit geen gedachte over resocialisatie van gedetineerden achter, of plannen over het voorkomen dat zij in herhaling vallen.”

1 miljard euro aan negatieve effecten

De onderzoekers komen tot een optelsom van 1 miljard euro “negatieve effecten”. Daar rekent het bureau ook 400 miljoen euro bij voor gevangenissen die dichtgaan, maar nog verkocht moeten worden. Teeven schat die kosten op 485 miljoen euro. Hij schrijft de Tweede Kamer dat hij met het ministerie van Financiën heeft afgesproken dat Justitie dat bedrag gespreid betaalt. Volgende week debatteert de Kamer met Teeven over het gevangeniswezen.