Bachmann, gezicht Tea Party, weg

Michele Bachmann, een van de markantste gezichten van de Amerikaanse Tea Party-beweging, stapt uit de landelijke politiek. In een videoboodschap op haar campagnewebsite zegt ze zich volgend jaar niet opnieuw herkiesbaar te stellen vanuit haar staat Minnesota voor het Huis van Afgevaardigden in Washington.

Waarom de wedergeboren christen Bachmann (57), moeder van vijf eigen kinderen en 23 pleegkinderen, het Huis wil verlaten en wat ze volgend jaar gaat doen, vertelde ze niet. Wel legde ze uit welke redenen niet aan het besluit ten grondslag liggen. Ze is namelijk niet bang dat ze het volgende jaar zou afleggen tegen haar Democratische tegenkandidaat. En ze treedt ook niet terug wegens de verschillende (strafrechtelijke) onderzoeken tegen haar wegens malversaties met campagnegeld.

Bachmann werd ooit gezien als rijzende ster van ultraconservatief Amerika. Vorig jaar nog deed ze in de Republikeinse voorverkiezingen mee aan de race om het Amerikaanse presidentschap. Maar door haar omstreden uitspraken en haar gebrek aan politieke diepgang en consistentie is ze pijlsnel uit de gratie geraakt, ook in Republikeinse kring. Dat bleek ook al op de kleine marge die ze de laatste keer behaalde in haar thuisstaat Minnesota.

Zo vreemd is het dus niet dat analisten menen dat haar besluit vooral is ingegeven door vrees voor verlies. Er is gemakkelijk een smakelijke lijst samen te stellen van haar opvallendste (verbale) uitglijders. Zo drong ze aan op sluiting van de Amerikaanse ambassade in Teheran (die er niet is), beschuldigde ze Obama ervan ‘on-Amerikaans’ te zijn, beweerde ze dat het HPV-vaccin (tegen baarmoederhalskanker) autisme veroorzaakt, zei ze dat Hezbollah vanuit Cuba raketten op de VS afvuren. Haar slogan destijds was: ‘Het is tijd voor een andere Michele’ (in het Witte Huis).