‘Arrestatie na lekken examen Frans - ruim 2600 klachten’

De gesloten enveloppen lagen vanochtend klaar voor het verlate examen Frans voor het VWO op het Haagse Maerlant-Lyceum.
De gesloten enveloppen lagen vanochtend klaar voor het verlate examen Frans voor het VWO op het Haagse Maerlant-Lyceum. ANP / Robin van Lonkhuijsen

In verband met het uitgelekte VWO-eindexamen Frans is een arrestatie gedaan. De politie heeft een verdachte opgepakt die vanavond wordt verhoord.

Volgens Novum vindt het lek zijn oorsprong binnen de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. De verdachte is een 22-jarige man uit Rotterdam die naar verluidt geen werknemer is van de school, al wilde een zegsvrouw dat niet bevestigen tegenover het persbureau. De politie zou hem op het spoor zijn gekomen via de bestanden die hij op internet had geplaatst.

School meldde zich zelf inzake examenlek

Tegenover NRC liet staatssecretaris Sander Dekker eerder vandaag weten dat de school, waarover hij toen nog niets wilde zeggen, zich zelf heeft gemeld. Daarna heeft zowel de directeur als het College voor Examens aangifte gedaan bij de politie. Het College deed eerder aangifte.

Vermoedelijk is de kluis opengemaakt met een sleutel die een paar jaar geleden al is gestolen:

Nadat het examen dinsdagavond op het web verscheen werd de afname ervan, die gepland stond voor gisteren, geschrapt. Vandaag werd een nieuwe versie van het examen afgenomen. Het uitstel leidde tot commotie onder leerlingen die direct na hun veronderstelde laatste examen een vakantie geboekt hadden maar hun examenperiode plots met een dag verlengd zagen.

‘Nieuwe versie bevatte tekst uit examen 2007’

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft aan het begin van de avond ruim 2.670 klachten binnengekregen over het vwo-examen Frans. Zo’n twaalfhonderd daarvan gingen over het uitgelekte examen en de rest over het vandaag gemaakte alternatieve examen, laat een woordvoerder weten aan Novum.

De examenkandidaten gaven volgens de zegsvrouw wisselende reacties op de twee examens.

“De een zegt dat het origineel makkelijker te vinden en de ander juist weer het vervangende examen. Ook wordt geklaagd over een tekst in het examen. Die stond volgens de klagers in 2007 ook al in het examen.”