Amerikaanse economie groeit eerste kwartaal met 2,4 procent

Victoriaanse huizen aan Alamo Square, met op achtergrond Financial District in San Francisco, Californië. De huizenprijzen stijgen weer sinds lange tijd.
Victoriaanse huizen aan Alamo Square, met op achtergrond Financial District in San Francisco, Californië. De huizenprijzen stijgen weer sinds lange tijd. Foto ANP

De Amerikaanse economie groeide afgelopen kwartaal met 2,4 procent ten opzichte van vorig jaar, iets langzamer dan gedacht, maar een stuk hoger dan de trage groei van 0,4 procent in het laatste kwartaal vorig jaar. Dat had toen vooral te maken met de gevolgen van de orkaan Sandy.

Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel vandaag bekendmaakte. Volgens persbureau AP denken economen dat de groei komend kwartaal zal afnemen naar 2 procent en uiteindelijk zal eindigen op 2,2 procent als gevolg van belastingverhogingen, lagere overheidsuitgaven en de mondiaal zwakke economische situatie. De uitgaven van de overheid daalden met 4,9 procent; Washington probeert het begrotingstekort al jaren terug te brengen.

Maar al met al is de verwachting dat dit jaar de economie langzaam zal aantrekken. Analisten verwachten dat die trend doorzet en dat de groei volgend jaar misschien richting de 3,2 procent zal gaan als de arbeidsmarkt aantrekt en het consumentenvertrouwen toeneemt. Consumentenuitgaven groeiden dit kwartaal al met 3,4 procent. Sinds november komen er maandelijks gemiddeld 208.000 banen bij.

Een andere stimulans voor de economie is het feit dat de huizenprijzen weer stijgen. De huizenbouw steeg met 12,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, het derde achtereenvolgende kwartaal dat er dubbele cijfers worden geschreven.

    • Anouk Eigenraam