Adviescommissie: meer geld nodig voor modernisering Nederlandse diplomatie

De adviescommissie Moderne Diplomatie staat onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen. Foto ANP / Juan Vrijdag

Terwijl het huidige en vorige kabinet bezuinigen op Buitenlandse Zaken, is er juist meer geld voor de modernisering van de Nederlandse diplomatie nodig. Dat staat in een rapport van de adviescommissie Moderne Diplomatie onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen dat vanochtend gepresenteerd wordt.

Volgens de adviescommissie, die werd aangesteld door de vorige minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, moet het hele departement op de schop. Een “grootschalig en intensief moderniseringsprogramma” is vereist, stelt het kritische rapport.

“Om relevant te blijven zal het ministerie zich moeten veranderen of steeds minder er toe doen en marginaliseren”

Hoeveel die verandering kost, weet de commissie nog niet. Daar zouden de gegevens voor ontbreken.

Huidige en vorige kabinet bezuinigen juist op ‘BZ’

Het advies om meer te investeren is opvallend, omdat het huidige en vorige kabinet juist bezuinigen op Buitenlandse Zaken. Het vorige kabinet besloot twee jaar geleden dat er 55 miljoen euro op de Nederlandse ambassades en consulaten bespaard moet worden, onder andere door tien van de 150 ‘posten’ in het buitenland te sluiten. Volgens het regeerakkoord van het tweede kabinet Rutte moet het departement van Buitenlandse Zaken de komende jaren nog eens 100 miljoen euro inleveren. Ook nu wordt gekeken naar de ambassades en consulaten.

Het rapport stelt daar kanttekeningen bij:

“Meer eisen met minder geld, dat is ook in deze tijd van budgettaire krapte niet vanzelfsprekend.”

‘Tamelijk ontluisterend beeld’ van ministerie

Politiek redacteur Mark Kranenburg schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat het rapport aan de hand van meer dan 150 gesprekken “een tamelijk ontluisterend beeld van en over het ministerie” schetst.

Veel gehoorde klachten zijn dat de medewerkers van het ministerie veel energie steken in hun zogeheten “vervolgplaatsingen” naar nieuwe standplaatsen, te vaak zeggen dat “het niet kan”, of dat er op de posten in het buitenland bezwaren zijn tegen het uitvoeren van het kabinetsbeleid. Dienstverlening aan anderen komt steeds meer voorop te staan, maar het bleek de commissie tijdens de gesprekken “keer op keer” dat Buitenlandse Zaken de eigen belanghebbenden (de ‘stakeholders’) slecht kent.

Lees vanmiddag meer over het kritische rapport in NRC Handelsblad.

    • David Haakman