Zeven doden bij Amerikaanse drone-aanval in Pakistan

In het noorden van Pakistan zijn zeven mensen om het leven gekomen bij een raketaanval met een Amerikaans onbemand vliegtuig. Het is de eerste drone-aanval van de VS sinds een speech van Obama waarin hij striktere regels voor de inzet van drones aankondigde. Ook is het de eerste aanval sinds de Pakistaanse verkiezingen waarbij de Amerikaanse drone-aanvallen een belangrijke rol speelden.

Persbureau Reuters citeert een anonieme Pakistaanse medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Iedere drone-aanval raakt de territoriale integriteit en soevereiniteit van Pakistan, en die veroordelen we.”

Felle kritiek in Pakistan op aanvallen

Obama onderstreepte vorige week dat het altijd vrijwel zeker moet zijn dat onschuldige burgers op de grond niet worden gedood bij drone-aanvallen. Bij voorkeur arresteert zijn regering verdachten om ze later te laten berechten, zei hij. Maar als dat niet lukt, vormen drones een nuttig instrument om te voorkomen dat terroristen ongestoord hun gang kunnen gaan.

Bij drone-aanvallen in Pakistan zijn meer dan 2.500 doden gevallen. In het land is er felle kritiek op het Amerikaanse anti-terreurbeleid. Onze correspondent Joeri Boom schreef onlangs:

“Veel Pakistanen beschouwen de drone-aanvallen als een schending van hun soevereiniteit. Vaststaat dat bij de aanvallen onschuldige slachtoffers vallen. Hoeveel is niet zeker, want er zijn geen objectieve waarnemers. Getuigen van de aanvallen staan onder druk. De Talibaan hebben er belang bij het aantal onschuldige slachtoffers te overdrijven. De Pakistaanse autoriteiten houden de aanvallen het liefst stil.”