Wat gebeurde er bij Buitenboys - Nieuw Sloten? Vandaag begint de rechtszaak

Clubleden van SC Buitenboys ontvangen een rode roos voor de erehaag, voor aanvang van de uitvaart van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen.
Clubleden van SC Buitenboys ontvangen een rode roos voor de erehaag, voor aanvang van de uitvaart van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Foto ANP / Jerry Lampen

Begin december vorig jaar werd op het veld van Buitenboys in Almere de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen dusdanig geschopt en geslagen dat hij er ‘s middags aan overleed. Vandaag, vanaf 9.00 uur, staan de acht verdachten voor de rechter. Wie zijn de verdachten en wat deden zij precies? Een overzicht van wat we nu weten.

Het voorval: een dodelijke mishandeling begin december

Op zondag 2 december 2012 spelen de B1-elftallen van Buitenboys en Nieuw Sloten tegen elkaar. De thuisploeg, uit Almere, staat vierde. De Amsterdamse ploeg van Nieuw Sloten doet het slechter en staat achtste op de ranglijst. De wedstrijd verloopt rumoerig, de scheidsrechter moet het spel meerdere malen stilleggen, vooral omdat de spelers van Nieuw Sloten het met elkaar aan de stok hebben.

Nieuw Sloten weet een aanvankelijke 2-0 achterstand nog om te buigen naar 2-2. Het punt is gered.

Toch loopt het meteen na het laatste fluitsignaal, rond het middaguur, uit de hand. Spelers van Nieuw Sloten zoeken de grensrechter van Buitenboys, Richard Nieuwenhuizen, op. Waarom is niet helemaal duidelijk. Het escaleert: ze krijgen hem op de grond, slaan en schoppen hem. Omstanders kunnen niet op tijd ingrijpen. Het ging allemaal zo snel, zeggen ze later.

Volgens getuigen stond Nieuwenhuizen daarna op en zei hij ‘laat maar’ op de vraag of hij aangifte wilde doen van mishandeling. De ernst ervan is ook nog niet duidelijk: diezelfde middag staat hij te kijken bij een ander team van Buitenboys.

Daar zakt hij in elkaar. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht en een dag later, op maandag, overlijdt hij.

Een week na de vechtpartij: de vlag hangt half stok op een van de velden van Buitenboys.

Een week na de vechtpartij: de vlag hangt half stok op een van de velden van Buitenboys. Foto ANP / Koen van Weel

Het slachtoffer: een ‘enthousiaste vader’ die stond te vlaggen

Richard Nieuwenhuizen stond bij Buitenboys bekend als een man van de club. Iemand die er vaak te vinden was en er vrijwilligerswerk deed. Grensrechter was hij bij de ploeg van zijn zoon, de B1.

De clubsecretaris zei in december tegen Het Parool:

“Hij was er altijd als zijn zoon speelde, hij vlagde ook altijd. [...] We zagen hem ook trouw bij de trainingen. Halen en brengen. Gewoon een enthousiaste vader die op de club de handen uit de mouwen stak. We weten natuurlijk niet wat er exact is gezegd over en weer, maar dit was gewoon een sociale kerel die zeker geen problemen opzocht.”

Vorige maand reageerden zijn vrouw en kinderen voor het eerst in het openbaar, tegenover de NOS. “Voor de rest gaat het leven door, maar bij ons staat het nog best wel stil.”

De verdachten: zeven minderjarigen en een vader

In de dagen na het drama werden meerdere minderjarige jongens opgepakt, van wie enkelen later weer vrijkwamen. Vandaag staan zeven spelers van het team terecht, allemaal 16 of 17 jaar oud en één uitzondering daargelaten allemaal van Noord-Afrikaanse afkomst. Hun namen: Yassine, Soufyan, Ibrahim, Fady, Daveryon, Mohammed en Othman. Die laatste speelde officieel niet voor Nieuw Sloten; hij was meegekomen met zijn neefje Mohammed. Zes verdachten is doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Daveryon zou ruzie hebben gehad met de keeper van Buitenboys toen de rest zich op de grensrechter stortte.

De achtste verdachte is Hassan D., de vijftigjarige vader van Yassine. Hij wordt door mensen rond de club omschreven als een echte ‘voetbalvader’, iemand die net als Nieuwenhuizen meeleefde met zijn voetballende kinderen en altijd langs de lijn stond. Ook hij wordt verdacht van het schoppen en slaan van de grensrechter.

De zaak: wie deed wat?

Wat er precies gebeurd is en wie wat heeft gedaan, is nog onduidelijk. Een reconstructie is onmogelijk omdat er te veel tegenstrijdige scenario’s zijn om het na te kunnen spelen. Het idee om 3D-foto’s te gebruiken om erachter te komen wat de afstand was tussen verdachten en slachtoffer, zoals een van de advocaten opperde, bleek bovendien technisch niet haalbaar.

Yassine is de enige van de zeven jongens die heeft bekend dat hij Nieuwenhuizen geschopt heeft, ‘tegen de schouder’.

Zijn advocaat, Sander Janssen, zei gisteren in NRC dat de grensrechter niet ‘beestachtig mishandeld’ is, zoals hij in de media teruglas.

“Hij had zulk uitzonderlijk letsel, een klein scheurtje in het binnenste buisje van zijn slagader, dat het bijzonder is dat hij is overleden na zo’n kort durende en niet zo heftige vechtpartij.”

Volgens een Britse expert die in Canada werkt, aangehaald door Gerard Spong en Sidney Smeets, advocaten van weer een andere verdachte jongen (iedereen heeft een eigen advocaat, of zelfs meerdere), kan het zijn dat de grensrechter niet is overleden aan het schoppen en trappen, maar aan een spontaan ontstaan scheurtje in zijn halsslagader. Forensische experts spraken dat gisteren tegen.

En dan is er nog advocaat Gert-Iem Roos, die in januari stelde dat Nieuwenhuizen de vechtpartij zelf uitlokte. “Sla me dan, één tik is genoeg”, zou hij gezegd hebben. De zaak is volgens Roos ‘heel ingewikkeld’.

Kortom: veel is nog onduidelijk over wat er gebeurd is en wie daar verantwoordelijk voor kan worden gehouden. De rechtszaak die vandaag begint moet daar antwoord op geven.