Vwo-examen Frans uitgesteld na uitlekken

Het vwo-eindexamen Frans dat vandaag zou worden afgenomen, is een dag uitgesteld. Nadat gisteren via internet het tekstboekje en het opgavenboekje waren uitgelekt, besloot het College van Examens (CvE) vanochtend om de bijna 17.000 scholieren een vervangend herexamen van het derde tijdvak te laten maken. Dit kon volgens een CvE-woordvoerder niet vandaag omdat „de garantie” dat alle scholen het vervangende examen op tijd zouden ontvangen „onvoldoende” zou zijn.

Een link naar een pdf-bestand met het tekst- en opgavenboekje ging gisteren razendsnel het internet rond. Wie het bestand online heeft gezet is onbekend. Het is voor het eerst dat een volledig eindexamen uitlekt en wordt uitgesteld. In januari werd het opgavenboekje van de Cito Eindtoets te koop aangeboden op Marktplaats.nl. De toets ging toen gewoon door omdat het Cito geen aanwijzingen had dat de opgaven breed bekend waren.

Het LAKS vindt het „heel rot dat dit heeft kunnen gebeuren”, zegt Sadjia Safdari, coördinator van de eindexamenklachtenlijn. Maar ze denkt niet dat de manier waarop de examens verspreid en bewaard worden, onveilig zijn. Volgens haar komen daarover nooit meldingen binnen.

Het CvE zegt dat de procedure erg zorgvuldig is en zal onderzoeken hoe het examen heeft kunnen uitlekken. „Maar nu ligt onze prioriteit bij dit examen.”

In het pdf-bestand stonden foto’s van het tekst- en opgavenboekje die gemaakt lijken te zijn met een mobieltje. Er zit een begeleidende brief bij waarin „het lek” zegt hiermee te proberen „het onderwijs te verbeteren”. Hij of zij schrijft dat het examen al op verschillende scholen gestolen was en noemt het „oneerlijk” als sommige leerlingen moeten leren voor hun examen en andere niet. Ook relativeert de schrijver het belang van het examen: „Dit is een momentopname. [...] Geniet van het kind zijn en je komende studie, want een uitgelekt examen zal je in de komende 10 jaar niet meer meemaken!”