Vwo-examen Frans uitgelekt

None

Eindexamen

Het eindexamen Frans voor vwo-scholieren, dat deze ochtend zou worden afgenomen, is uitgelekt en staat sinds gisteravond op internet. Een onbekende heeft zowel de 42 opgaven als het tekstboekje gepubliceerd.

Een kwart van alle vwo-leerlingen zou vandaag het examen maken. Een woordvoerder van het College voor Examens (CvE) bevestigde gisteravond tegen NRC dat het om het eindexamen Frans gaat. Vandaag maakt het CvE aan de scholen duidelijk wat er precies gaat gebeuren.

„We streven ernaar om de leerlingen een vervangend examen aan te bieden”, laat een woordvoerder weten. Voor deze situaties heeft het CvE een noodscenario klaarliggen: één van de opties zou zijn om het herexamen af te nemen. Gisteravond overlegde het CvE met het Cito, de onderwijsinspectie en DUO over de kwestie. Het Landelijk Komitee Scholieren (LAKS) hield gisteren via Twitter de scholieren op de hoogte. „LET OP: Leer het uitgelekte examen niet uit je hoofd, dat komt nooit meer als examen!”

Op internet brak onder leerlingen paniek uit. Op GeenStijl was een link te vinden naar het examen, een pdf-bestand met scans van de examenopgaven. De anonieme afzender zette het examen op mijnbestand.nl, een site om grotere bestanden te delen. De anonieme afzender schreef in een begeleidende brief: „Via diverse (meer dan tientallen) bronnen heb ik vernomen dat er meer dan 6 vwo-examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland. Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet. Het is erg aannemelijk dat, mits ze niet via de digitale snelweg zijn geroofd, er leerlingen bij de examens konden binnenin een school. Immers liggen de examens daar voor meer dan drie weken.”

De afzender zegt door dit te publiceren, het onderwijs te willen verbeteren omdat het volgens de schrijver oneerlijk is dat veel leerlingen ‘ploeteren’ op het examen terwijl anderen een exemplaar van de opgaven stelen.

Jorinde Havinga, 18 jaar, van het Parcival College in Groningen baalt ervan, zegt ze aan de telefoon: „ Ik geloofde het eerst niet, dacht dat is vast weer iemand die paniek probeert te zaaien. Maar toen ik zag dat het ook op de serieuze nieuwssites stond wist ik dat het een groot probleem zou worden. Een klasgenootje wilde het gaan downloaden, maar dat heeft natuurlijk geen zin, ze gaan ons echt niet meer dit examen geven. Ik vind het vooral erg vervelend, omdat mijn vakantie naar Amerika al is gepland.”

Vincent Haringa, conrector van het Marnix Gymnasium in Rotterdam: „We moeten afwachten wat we van het CvE horen. Wij zijn zelf op dit moment in overleg met andere leden van de schoolleiding.”

Hij acht het niet waarschijnlijk dat er vandaag toch een examen wordt afgelegd. „Het zal ontzettend lastig zijn om nu nog een ander examen te pakken, zoals het herkansingsexamen uit het tweede tijdvak. Dat is nooit op tijd aanwezig bij alle scholen.”

    • Charlotte van ’t Wout
    • Marrit van den Akker