Vondelingprijs De Gruyter

Caroline de Gruyter, correspondent voor NRC Handelsblad en nrc.next in Brussel, krijgt de Anne Vondelingprijs. Die prijs wordt jaarlijks toegekend aan een journalist die zich onderscheidt door heldere politieke verslaggeving.

De Gruyter, die sinds 2008 vanuit Brussel schrijft over de eurocrisis en de Europese Unie, krijgt van de jury in het bijzonder lof voor het artikel Eindspel om Griekenland, dat op 6 oktober vorig jaar verscheen. Dat is volgens de jury „exemplarisch voor haar vakwerk”. Het laat zien dat zij „in staat is om de ingewikkelde materie over de eurozone zeer toegankelijk, goed gedocumenteerd en voortreffelijk geschreven te presenteren”. De jury noemt De Gruyter verder „zeldzaam goed geïnformeerd”.

De prijs is vernoemd naar voormalig Kamervoorzitter en PvdA-politicus Anne Vondeling (1916-1979) en wordt voor de 32ste keer uitgereikt.