VN wil dat Syrië onderzoek instelt naar gevechten Qusair

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft de Syrische regering opgedragen onderzoek te doen naar de gevechten rondom de stad Qusair. Een resolutie daartoe werd aangenomen. Daarin veroordeelde de raad buitenlandse strijders die het regime van president Bashar al-Assad steunen. Ze doelt daarmee op de leden van Hezbollah, die zich hebben geschaard achter Assads regime, schrijft Novum.

Eileen Chamberlain Donahoe, ambassadeur in de Mensenrechtenraad van de VN namens de VS.
Eileen Chamberlain Donahoe, ambassadeur in de Mensenrechtenraad van de VN namens de VS. Foto AP-Keystone/ Martial Trezzini

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft de Syrische regering opgedragen onderzoek te doen naar de gevechten rondom de stad Qusair. In de resolutie, geïnitieerd door de Verenigde Staten, Turkije en Qatar, veroordeelde de raad buitenlandse strijders die het regime van president Bashar al-Assad steunen. Ze doelt daarmee op de leden van Hezbollah, die zich hebben geschaard achter Assads regime, schrijft Novum.

De raad roept de regering op te stoppen met raketaanvallen en aanvallen met andere zware wapens op burgers in rebellenstad Qusair. 36 landen stemden voor de resolutie, alleen Venezuela stemde tegen.

Tien dagen geleden kwamen al zestien mensen om bij luchtaanvallen en artilleriebeschietingen in rebellenstad Qusair. Troepen van de regering van Assad begonnen vorige maand aan een beleg van de stad van zo’n twintigduizend inwoners.

Qusair strategisch belangrijke stad

Qusair is strategisch belangrijk. Het verbindt de Syrische hoofdstad Damascus met de kust. Daar wonen veel alawieten, een bevolkingsgroep waaruit Assad ook afkomstig is. Alawieten vormen een geloofsgemeenschap die voort is gekomen uit de shi’itische islam. De oppositiestrijders van het Vrije Syrische Leger zijn voornamelijk sunnieten. Persbureau Reuters schrijft dat de stad voor de rebellen een doorvoerpunt vormt voor de smokkel van strijders en wapens.


Grotere kaart weergeven

Tot nu toe heeft de VN al negen resoluties aangenomen. Die hebben allemaal een marginaal effect gehad.

“Burgeroorlog loopt uit de hand”

De burgeroorlog loopt volgens de hoogste persoon binnen de Mensenrechtenraad, Navi Pillay, “uit de hand”. Burgers worden niet beschermd tegen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid vinden op grote schaal plaats. Pillay noemt de situatie in Syrië een “kolossale mislukking” voor de bescherming van de mensenrechten.

Hezbollah strijdt mee, “geweld wordt alleen maar erger”

Libanese strijders van Hezbollah strijden mee met de regeringstroepen van de president. De Amerikaanse ambassadeur Eileen Chamberlain Donahoe zegt dat de raad de rol van Hezbollah bij het vijandelijke conflict veroordeeld. Volgens haar doet die rol “regionale spanningen oplaaien”, wordt het geweld in Syrië alleen maar erger en leidt het tot spanningen in Libanon.

“Assad blijft president tot 2014, mogelijk nieuwe termijn”

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moallem, heeft vandaag in een televisie-interview gezegd dat president Assad president zal blijven tot 2014, wanneer er nieuwe verkiezingen zijn. Mogelijk gaat hij op voor een nieuwe termijn.

Hij zei verder dat Syrië naar de vredesconferentie van Genève zal komen met “elk goed voornemen” het conflict te beëindigen. De Syrische regering heeft nog geen voorwaarden gesteld aan haar aanwezigheid in Zwitserland, maar ze zegt te wachten op meer details. Er wordt nog besloten wie er namens de regering aanwezig zal zijn. Over alle overeenkomsten die mogelijk gesloten worden in Genève, zal een referendum worden gehouden, zei hij.

VS houdt optie ‘no-flyzone’ open

De Verenigde Staten houden nog steeds de mogelijkheid in stand dat er boven Syrië een no-flyzone komt. Dat zei de woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney vandaag:

“Elke optie die we hebben blijft op tafel wanneer het aankomt op ons beleid tegenover Syrië. Zo ook dus de mogelijkheid van een no-flyzone.”