'Victor Muller geen verdachte in Zweden'

Victor Muller is geen verdachte in het Zweedse onderzoek naar mogelijke belastingfraude bij de autofabrikant Saab in de periode 2010 tot en met 2011. Dat heeft autofabrikant Spyker, waar Muller topman is, gisteren in een persbericht laten weten. Spyker zegt contact te hebben gehad met de Zweedse justitie, die dit zou hebben bevestigd.

Muller zal volgens de beursgenoteerd autobouwer Spyker vermoedelijk in het najaar een ontmoeting hebben met de Zweedse justitie over de belastingkwestie.

De zaak kwam vorige week aan het licht met de arrestatie van drie voormalige bestuursleden van Saab. Zij worden volgens persbureau Bloomberg verdacht van het hinderen van de Zweedse belastingdienst bij de controle van Saab. Het zou onder meer gaan om voormalig topman Jan-Åke Jonsson en bedrijfsjurist Kristina Geers. Ook de voormalig financieel bestuurder Karl-Gustav Lindstrom zou verdachte zijn.

Op verzoek van de Zweedse justitie hielden de Nederlandse autoriteiten vervolgens een doorzoeking bij Spyker in Zeewolde. Spyker was van 2010 tot en met 2011 eigenaar van Saab. Het Zweedse bedrijf ging eind 2011 failliet. De fabrikant raakte in financiële problemen omdat er nauwelijks auto’s verkocht werden.

Een onderdeel van het Zweedse onderzoek zou volgens Zweedse media de betalingen van salaris en bonussen door Saab aan Victor Muller zijn. Die werden uitbetaald aan een vennootschap van Muller op de Antillen.