Uitgelicht

Film

The Box (Richard Kelly, 2009, VS). Apocalyptische paranoiathriller van regisseur Richard Kelly (Donnie Darko), naar een kort verhaal van Richard Matheson uit 1970. Een vreemdeling laat een mysterieuze doos achter op de stoep bij een keurig buitenwijkgezinnetje. Als ze op de rode knop drukken die erin zit, krijgen ze één miljoen dollar, maar zal ergens iemand die ze niet kennen, sterven. Kelly citeert lustig uit de complete popculturele en populair-wetenschappelijke encyclopedie en rakelt en passant de erfzonde nog even op. Met Cameron Diaz, James Marsden, Frank Langella e.a. RTL 8, 20.30-22.45u.

Informatief

The man who cycled the Americas. Zesdelige BBC-documentaireserie uit 2010 over de fietstocht van de Schot Mark Beaumont, dwars over het Amerikaanse continent. Nadat hij eerder een fietstocht rond de wereld maakte, kiest hij dit keer voor een tocht van Anchorage in Alaska naar Ushuaia in Argentinië: daarmee doorkruist hij in negen maanden twaalf landen en rijdt hij zo’n 20.000 kilometer. Canvas, 21.10-21.35u.

De invasie. Wat gebeurt er als hedendaagse rappers terechtkomen in een traditioneel gesloten gemeenschap? Onder leiding van Brownie Dutch krijgen ze twee dagen de tijd om kennis te maken met zo’n plaats. In deze aflevering gaan Brownie Dutch, Kleine Viezerik, Negativ, Murda Turk, Sjaak en Mr. Polska naar het Friese Hindeloopen. Ned.3, 21.15-21.55u.

The Iraq war. Deel 1 van een drieluik over de oorlog in Irak. Hoe raakten de VS en Groot-Brittannië ervan overtuigd dat Saddam Hussein massavernietigingswapens bezat? CIA’ers en Saddams minister van Buitenlandse Zaken leggen uit. Ook een gesprek met voormalig legerchef Colin Powell, over zijn presentatie bij de Verenigde Naties over de aanwezigheid van deze wapens in Irak. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Le Sacre du Printemps. Thema-avond over Le Sacre du Printemps van Stravinsky, naar aanleiding van het honderdjarige bestaan van deze compositie. Allereerst de documentaire 1913: Der Tanz auf dem Vulkan, over kunst in het laatste vredesjaar voor WO I, en de beroering die Stravinsky’s compositie destijds wekte. Tussen 21.45u. en 22.20u. volgt de balletuitvoering Gala 100 Jahre Sacre du Printemps, in de originele choreografie van Nijinsky. Een moderne interpretatie van Sasha Waltz is te zien vanaf 22.45u. Arte, 20.15-23.35u.

The Killing. Mocht u hem eerder hebben gemist, Canvas zendt de eerste reeks van deze baanbrekende Deense misdaadreeks opnieuw uit. The Killing/Forbrydelsen volgt twintig dagen en twintig afleveringen het onderzoek van inspecteur Sarah Lund (Sofie Gråbøl) naar de moord op de 19-jarige Nanna Birk Larsen en laat tevens de impact van de moord op het leven van alle betrokkenen zien. Vanavond aflevering 1 en 2. Canvas, 22.35-00.25u.