Tranen en woede. Door gelekt examen moet Chersonissos even wachten

“Vertrek na je laatste examen en op tijd terug voor de uitslag.” Daarmee adverteren de jongerenreisorganisaties hun examenreizen. Maar wat als het laatste examen opeens wordt verschoven? “Ik kreeg het vanochtend te horen en toen moest ik wel een beetje huilen enzo.”

Nederlandse jongeren vermaken zich vrijdag in de badplaats Chersonissos op het Griekse eiland Kreta. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

“Vertrek na je laatste examen en op tijd terug voor de uitslag.” Daarmee adverteren de jongerenreisorganisaties hun examenreizen. Maar wat als het laatste examen opeens wordt verschoven? “Ik kreeg het vanochtend te horen en toen moest ik wel een beetje huilen enzo.”

Lloret de Mar, Blanes, Mallorca, Chersonissos, Sunny Beach of Albufeira. De periode tussen het laatste examen en de einduitslag is voor veel scholieren het moment om een feestvakantie te plannen. Zonnen, feesten, drinken in plaats van nagelbijten.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_NKqHkoGdBI

Dat was ook precies de reden waarom Cilia (18, PCC het Lyceum, Alkmaar) morgenmiddag met vijf vrienden naar het Spaanse Malgrat del Mar wilde afreizen. Haar vrienden doen geen Frans, dus die zitten morgenmiddag gewoon in het vliegtuig. Cilia niet. Die zit in de examenzaal.

“Ik werd vanochtend wakker gebeld met het nieuws. En dan voel je je wel heel kut. Je weet niet wat je moet doen. De enige optie voor mij is om nu een vlucht later te nemen. Dat kost heel veel geld, maar dat moet nu maar. Het levert ook een hoop extra stress op. Ik moet morgen eerst nog een examen maken en daarna in mijn eentje vliegen.”

En zoals Cilia zijn er vele gedupeerde scholieren. Henryk (17, Lauwers College, Buitenpost) bijvoorbeeld. Zelf is hij al klaar met zijn examens, maar zijn vriendinnetje niet.

“We hebben al twee en half jaar verkering en wilden direct na de examenstress eens samen op vakantie. Naar Karpathos, Griekenland. Het is nu gewoon even afwachten wat er gaat gebeuren. De mensen van de reisorganisatie zoeken naar een oplossing.”

Reisorganisaties zoeken naar oplossingen

Bij verschillende reisorganisaties staat de telefoon roodgloeiend. Scholieren die bij Beachmasters (“Ongeacht de uitslag van je examen heb jij de vakantie van je leven!”) hebben geboekt komen niet in de problemen, laat een woordvoerder weten. Ze hebben toevallig geen reizen die morgen vertrekken. Bij GoGo-tours (“Het zwoegen zit erop en het is nu tijd voor party!”) komen volgens een woordvoerder enkele tientallen belletjes binnen.

“Dat gaat vooral om de vluchten naar Kos, Sunny Beach en Costa Brava. Wij doen ons best om een oplossing te vinden, want dit is overmacht. Voor Kos en de Costa Brava gaan er meerdere vluchten per dag, maar bij Sunny Beach is dat niet het geval. Dat zal wat lastiger worden, maar we doen ons best.”

Ook Floor (18, Strabrecht College, Geldrop) hoopt op een oplossing van het reisbureau. Maar heel veel vertrouwen heeft ze er niet in. En bovenal is ze boos. En teleurgesteld.

“Ik kreeg het vanochtend te horen en toen moest ik wel een beetje huilen enzo. Ik zou met mijn moeder naar Rhodos gaan. Ze probeert het nu nog met de vliegmaatschappij te regelen, maar ik weet niet of dat gaat lukken. Ik snap niet dat ze dit kunnen maken en zo maar kunnen verzetten. Dus ja, ik ben wel boos. En teleurgesteld.”

Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

‘Dan maar geen examen’

Ook Anne Marie (18, Meander College, Zwolle) moest “wel even huilen” toen ze het nieuws vanochtend hoorde. Toch heeft ze besloten om gewoon naar China te vliegen. Dan maar geen examen.

“Ik heb besloten dat ik Frans in de tweede termijn ga doen. Met deze reis ben ik al zo lang bezig. De tickets zijn duur en de visumaanvraag is veel gedoe. Het was wel pure verbijstering toen ik het gisteren hoorde. Ik was boos en gestrest en heb amper geslapen. En alleen omdat één iemand heeft gelekt.”

De boosheid bij scholieren richt zich dan ook vooral op diegene die ervoor heeft gezorgd dat het examen op internet is verschenen. Freya (18, OSG Sevenwolde, Heerenveen) moet nu bijvoorbeeld een nieuw ticket van 800 euro kopen om later dan gepland naar Curaçao te vliegen.

“We hadden de goedkoopste tickets en die kunnen we niet omboeken. Maar ik ga sowieso naar Curaçao, dit heb ik samen met vrienden in januari al gepland. Degene die hier verantwoordelijk voor is presenteerde zich eerder als een held. Hij toonde aan dat het systeem niet veilig was. Maar als ik zie wat iedereen nu plaatst op Facebook wordt hij zeker niet als held beschouwd.”

Update:
De vliegtuigmaatschappijen haken in op de ophef. Freya’s vlucht wordt in ieder geval gratis omgeboekt.

    • Lex Boon