Syrische rebellengroepen uiten zware kritiek op oppositiecoalitie

Een strijder van het Vrije Syrische Leger in een op milities van Assad veroverd kamp bij de plaats Nayrab. Foto Reuters / Redwan Al-Homsi

De Syrische Nationale Coalitie, de overkoepelende oppositieorganisatie die afgelopen najaar onder internationale druk werd gevormd, slaagt er onvoldoende in de zaak van de Syrische “revolutie” te behartigen. Dat stellen een aantal belangrijke rebellengroepen in een bijzonder kritische verklaring.

De rebellen stellen dat de oppositiecoalitie zich te veel laat beïnvloeden door “regionale en internationale spelers” en dat de coalitie zijn werk niet goed kan doen door “chronische interne verdeeldheid”. Verder vinden de rebellen dat er te weinig “revolutionaire krachten”, oftewel vertegenwoordigers van de rebellengroepen, in de Syrische Nationale Coalitie zitten.

De oppositiecoalitie, inmiddels door meer dan 100 landen erkend als de “wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk”, kampt al sinds zijn oprichting met verdeeldheid. De coalitie, die 63 leden telt die allerlei oppositiegroepen van binnen en buiten Syrië vertegenwoordigen, wordt gesteund door het Westen en veel Arabische landen en zou een alternatief voor het regime van president Assad moeten vormen.

Door de onderlinge verdeeldheid kan de coalitie echter nog geen vuist maken, terwijl een stevige oppositiecoalitie door het Westen als noodzakelijk wordt gezien voor het oplossen van het Syrische conflict. Alleen een stevige coalitie kan het regime-Assad zo in het defensief drukken dat het instemt met onderhandelingen met de oppositie over een politieke oplossing, is de overtuiging van westerse landen. Ook is een stevige oppositie volgens het Westen belangrijk in het geval van wapenleveranties aan de rebellen. De coalitie zou moeten zorgen dat deze wapens niet terecht komen bij de extremisten die een steeds belangrijker rol op het slagveld tegen Assad spelen.

Oppositie roept EU op snel wapens te leveren

De coalitie gaf vanochtend een verklaring uit waarin het de Europese Unie oproept snel te beginnen met het leveren van wapens aan de rebellen. De EU-landen verlengden maandag het Europese wapenembargo tegen Syrië niet, wat de weg vrijmaakt voor wapenleveranties aan de oppositie. Een generaal van het Vrije Syrische Leger vroeg Europa gisteren ook al snel met de leveranties te beginnen.

De EU gaat echter pas op z’n vroegst op 1 augustus wapens leveren aan de rebellen, omdat Europa het Amerikaans-Russische initiatief om volgende maand een internationale vredesconferentie over Syrië te organiseren niet in de weg wil zitten. Of het regime en de oppositie zullen deelnemen aan de conferentie is nog onduidelijk.

    • Pim van den Dool