Steun Grillo daalt fors

Beppe Grillo heeft gisteren geprikkeld gereageerd op het grote terreinverlies voor zijn protestpartij bij de lokale verkiezingen van zondag en maandag.

Hij bleef in de meeste steden onder de tien procent, terwijl zijn Vijfsterrenbeweging bij de verkiezingen in februari een kwart van de stemmen kreeg. Veel commentatoren zien deze scherpe terugval als een afstraffing van de kiezers voor het feit dat Grillo niet wilde meewerken aan de vorming van een centrum-linkse of linkse coalitie. Daardoor kwam er een brede coalitie waarin de linkse Democratische Partij samenwerkt met Berlusconi.

Grillo schreef dat bijna de helft van de kiezers niet is gaan stemmen – de gemiddelde opkomst was 62 procent. Er zijn twee Italiës, schreef hij op zijn blog. Een groep die leeft van de politiek of van de staat, als ambtenaar of uitkeringstrekker. Die wil de status quo handhaven. De anderen zijn zelfstandigen, het midden- en kleinbedrijf, studenten, mensen met een tijdelijke baan. Die zijn het slachtoffer van het onvermogen van de politiek om hervormingen door te voeren.

Deze retoriek slaat bij veel kiezers niet meer aan. In niet één stad haalde de kandidaat van Grillo de tweede ronde.