Star Wars in letters

De Amerikaanse regering meent de oorlog in Afghanistan te hebben gewonnen. This is what winning looks like is de ironische titel van een lange documentaire van Vice. Vice volgt een groep Amerikaanse soldaten die geacht worden Afghanen in Sangin de beginselen van de westerse krijgskunst bij te brengen, zodat ze zichzelf kunnen redden in de oorlog met de Taliban. Vice spaart noch de Amerikanen, noch hun bondgenoten. Er is een genante instructie over hygiëne, die de Afghaanse strijders merkbaar geërgerd uitzitten. Maar de irritatie is wederzijds, want de Amerikaanse instructeurs werken met volstrekt onhandelbare types. Als er geschoten wordt, zijn ze niet geïnteresseerd in mikken.

De Nieuw-Zeelander Simon Jansen is al vijftien jaar bezig met een remake van de eerste Star Wars-film in ‘ascii art’. Ascii art is het creëren van afbeeldingen met letters, cijfers en leestekens als pixels. Op dit moment telt zijn ‘film’ ruim 16.000 frames, wat neerkomt op ongeveer achttien minuten. Jansen heeft zelfs de leader van ‘20th Century Text’ nagemaakt. De tekstuele Star Wars heeft geen geluid. De dialogen worden gepresenteerd als ondertiteling: tekst dus.

Bijna twee jaar geleden verscheen op het kanaal van soulzanger Aloe Blacc een verpletterende live-uitvoering van het nummer Take Me Back. Pas nu zijn nog vijf nummers geüpload uit hetzelfde optreden. Zet ze in een ‘playlist’ achter elkaar en je hebt een uniek concert van een van de coolste zangers ooit.

Bekijk de besproken video’s via nrc.nl/webscan

    • Herbert Blankesteijn