over de haag

Ivo Opstelten zou als minister van Justitie (VVD) vermaard moeten zijn om zijn staatsrechtelijk besef. Maar gisteravond even niet. Hij vond de voltallige Eerste Kamer tegenover zich in een debat over de Prostitutiewet. Na veel kritiek van onder andere de VVD zegde hij toe een onderdeel van die wet niet uit te voeren. De ‘vergewisplicht’ van klanten gaat niet door: ze hoeven niet te checken of ze met een prostituee met een vergunning van doen hebben. Binnenkort komt Opstelten met een brief. „Daarin zal u álles duidelijk worden”, beloofde hij.

Lieve Jet

In Den Haag overhandigden studenten deze week zesduizend gele kaartjes aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA). Ze maken zich zorgen dat studeren straks onbetaalbaar wordt als het kabinet een sociaal leenstelsel invoert: „Lieve Jet, ik wil graag twee studies tegelijk doen, maar dat kan ik alleen betalen als ik mijn studenten-OV behoud. Gunt u mij die kans?” Bussemakers antwoord: maak je geen zorgen. „Iedereen die dat wil, kan dus gewoon gaan studeren.” Is dat niet lief van Jet?

Grondbezitter Thieme

Dat politieke partijen kantoren hebben, en auto’s – dat is genoegzaam bekend. Maar sinds deze week is een politieke vereniging ook grondbezitter. Bij een veiling van Staatsbosbeheer wist de Partij voor de Dieren 100.000 vierkante meter land bij het Overijsselse Daarle op de kop te tikken. „Dit is de beste manier om deze kwetsbare natuur te beschermen tegen afbraak”, liet partijleider Marianne Thieme weten.

Shisha of sisa?

Tweede Kamerlid Peter Oskam (CDA) maakt zich zorgen over de drug shisha. Hij wilde gisteren van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) weten wat er allemaal gebeurt in shishalounges. Wat zit er eigenlijk in die waterpijpen? Gelukkig was de staatssecretaris iets beter op de hoogte van het verschil tussen de shisha (waterpijp) en sisa, de crackachtige drug die in Griekenland in opkomst is: „Deze bestaat uit methamfetamine en amfetamine. Die worden uit verschillende stoffen gewonnen, waaronder shampoo en batterijvloeistof.” Dat is wat anders dan de „onschuldige waterpijprokerij” in Nederland.

Redactie Thijs Niemantsverdriet