Oogstrelende ode aan magisch bos

Epic 3D Regie: Chris Wedge. Stemmen van: Beyoncé, Amanda Seyfried, Colin Farrell, Christoph Waltz. In: 169 bioscopen.

In de animatiefilm Epic reist de 17-jarige Mary Katherine naar haar vader, een verstrooide wetenschapper die aan de rand van een bos woont waarin een voor mensen onzichtbare miniatuurmaatschappij verstopt zit.

Daar willen om vage redenen de Boggans, griezelige figuren die zich in het zwart kleden, een oorlog met het Bladervolk beginnen, met het overleven van de natuur als inzet.

Net als je het 3D-brilletje hebt opgezet, moet je al in je ogen wrijven. De wowfactor is groot. Het woud dat Epic tevoorschijn tovert, is nauwelijks te onderscheiden van een echt bos. Het realisme is adembenemend, de gedetailleerdheid ongelooflijk. Maar het roept tegelijkertijd de vraag op waarom de meeste animatie, waarin werkelijk alles mogelijk is, zo sterk streeft naar fotorealisme. Dan kun je net zo goed in een echt bos filmen.

Het verhaal is zwak, maar daar staat de enorme rijkdom van de animatie tegenover. Het opvallendst is de zachtheid van het licht dat door het woud schijnt. Ook de kleurenpracht is betoverend. Zo wordt Epic een ode aan de magische natuur die het verdient om beschermd te worden.

    • André Waardenburg