NPO akkoord met nieuw Radio 1

De nieuwe programmering van Radio 1 gaat door. Dat heeft de raad van bestuur van de NPO, koepelorgaan van de publieke omroep, gisteren besloten. De omroepen VARA, VPRO en MAX maken bezwaar tegen de programmering, maar het bestuur vond dit ongegrond. MAX stapt nu naar de geschillencommissie.

De zendermanager heeft een schema voor 2014 getekend waarin weinig ruimte is voor de omroepen om zelf met programmavoorstellen te komen; het zogenoemde ‘intekenen’. Hierdoor voelen de ontevreden omroepen zich te weinig gehoord.

De fusieomroepen (AVRO-TROS, VARA-BNN, KRO-NCRV) en de NOS krijgen lange nieuwsblokken overdag. De kleinere omroepen krijgen de avonden en de weekends.

Jan Westerhof, directeur radio: „Als iedereen vrij zou intekenen, zou dat alleen maar tot meer frustratie en onvrede leiden. We kunnen beter vooraf helderheid geven over wat mogelijk is.” (NRC)