Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nieuwe stakingen gevangenispersoneel aangekondigd

Begin april protesteerde het personeel van de koepelgevangenis in Haarlem al tegen de aanstaande sluiting van de gevangenis.
Begin april protesteerde het personeel van de koepelgevangenis in Haarlem al tegen de aanstaande sluiting van de gevangenis. Foto ANP/ Olaf Kraak

Gevangenismedewerkers beginnen volgende maand met nieuwe acties om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Dat laat vakbond Abvakabo FNV vandaag weten.

Het gaat om een ‘estafettestaking’ in de woorden van de vakbond: elke week wordt in een andere gevangenis gestaakt. Vorige maand protesteerden ruim drieduizend medewerkers ook al tegen de bezuinigingen van 340 miljoen euro.

De acties zullen beginnen bij de gevangenissen waarvoor sluiting dreigt. De eerste actie vindt plaats op 6 juni in gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen. Een woordvoerder van de vakbond meldt aan Novum dat een deel van het personeel tijdens de staking aan het werk zal blijven om de veiligheid in de gevangenissen te garanderen.

26 sluitingen, meer criminelen een enkelband

Teeven kondigde in maart aan honderden miljoenen te gaan bezuinigen op gevangenissen. 26 zouden er gesloten worden, volgens de plannen, waaronder de Bijlmerbajes. Ook staan gevangenissen in Tilburg, Alkmaar, Arnhem en Balkbrug op de lijst om gesloten te worden. Honderden medewerkers dreigen hun baan te verliezen.

Naast de aangekondigde sluitingen moeten meer gedetineerden een cel delen en krijgen meer criminelen een enkelband, in plaats van een celstraf. De bezuinigingen kwamen volgens de vakbond uit het niets:

“Dit is een kaalslag in het gevangeniswezen. Dat pikken de medewerkers niet. Zij komen op voor hun belangrijke werk en de veiligheid in de samenleving.”

Meer kritiek op plannen Teeven

Niet alleen vanuit de vakbond kwam kritiek op de voorgenomen bezuinigingen. Zo waarschuwde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vorige week al dat ze ten koste gaan van de veiligheid. Bovendien zou er rechtsongelijkheid ontstaan: een aantal gedetineerden komt straks in aanmerking voor elektronisch huisarrest met een enkelband. Een groot deel komt dat niet, vanwege psychische problemen, verslaving of een onvoldoende stabiele thuissituatie. Die laatsten komen in een soberder gevangenisregime terecht, zonder voorbereiding op hun terugkeer in de maatschappij.

Rechters keerden zich ook tegen het plan veroordeelden hun straf thuis uit te laten zitten met een elektronische enkelband: de Raad voor de Rechtspraak verwijt Teeven dat hij op de stoel van rechters plaatsneemt door te bepalen wat voor straf zij moeten opleggen. Een gevangenisstraf is ook echt een gevangenisstraf, volgens hen. Bovendien zou de samenleving het te mild vinden als straffen tot een halfjaar cel worden vervangen door een enkelbandstraf.