Nederlandse duikers vermist in Schotland

Twee Nederlandse duikers zijn gistermiddag niet teruggekeerd van een duik in Scapa Flow, een baai bij de Schotse Orkney-eilanden, melden Britse media. Britse autoriteiten zoeken nog naar de duikers, maar het is nog onduidelijk of de duikers nog in leven zijn.

Er is al uitgebreid gezocht naar de duikers vanuit de lucht en op zee nadat de twee mannen niet terug waren gekeerd naar hun boot, schrijft de BBC. Sinds gisteravond acht uur is een zoekactie stopgezet, maar verwacht wordt dat de zoektocht vanmiddag weer wordt hervat.

Een woordvoerder van de Schotse politie zegt tegenover de BBC dat de vermiste duikers nog niet gevonden zijn, maar dat er “een ernstige bezorgdheid is voor hun welzijn”.

Buitenlandse Zaken op de hoogte, identiteit duikers onbekend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is door de Britse autoriteiten op de hoogte gesteld van de vermissing van de Nederlanders, schrijft Novum. Over hun identiteit is nog niets bekend, zegt een woordvoerder.

Scapa Flow is een populaire duikbestemming vanwege de gezonken Duitse oorlogsschepen die op de bodem liggen. De Nederlanders hadden een duik gemaakt naar de SMS Brummer, een schip dat op 36 meter diepte ligt. Volgens de BBC is dat technisch geen moeilijke duik, maar kan de verslechterde toestand van het wrak gevaarlijk zijn.


Grotere kaart weergeven

Eerder deze maand raakte de Nederlandse boot Warnow vermist in Schotland. De boot was op weg naar het Noorderlicht via Schotland, maar kwam in een storm terecht.

    • Judith Laanen