Nederland krijgt jaar uitstel van Brussel, maar moet miljarden extra bezuinigen

Eurocommissaris Olli Rehn adviseert Nederland volgend jaar miljarden extra te bezuinigen.
Eurocommissaris Olli Rehn adviseert Nederland volgend jaar miljarden extra te bezuinigen. AP / Yves Logghe

Nederland krijgt van Brussel een jaar extra de tijd om het begrotingstekort terug te dringen tot onder de 3 procent. Dat staat in de beoordeling van de Europese begrotingsplannen die de Europese Commissie vanmiddag presenteerde. De Commissie adviseert Nederland volgend jaar miljarden extra te bezuinigen.

Dat Nederland van de Commissie tot eind 2014 krijgt om het tekort onder de 3 procent te brengen werd al verwacht. Dit jaar mag het Nederlandse begrotingstekort nog uitkomen op 3,6 procent, maar eind volgend jaar moet het van Brussel op 2,8 procent staan. Om dat te realiseren adviseert de Commissie Nederland door te gaan met bezuinigen en structurele hervormingen als de versobering van de hypotheekrenteaftrek en de versoepeling van het ontslagrecht versneld door te voeren.

Hoeveel miljarden het kabinet volgend jaar moet bezuinigen om de 2,8 procent te halen is nog niet zeker, maar het lijkt er sterk op dat de eerder geraamde 4,3 miljard niet voldoende zal zijn. De Commissie wil namelijk dat Nederland volgend jaar maatregelen neemt ter grootte van 1 procent van het BBP, wat in het geval van Nederland zou betekenen dat het kabinet minimaal zes miljard euro moet ombuigen. De 4,3 miljard noemt de Commissie “hoe dan ook ontoereikend”.

De Europese Commissie adviseert Nederland bij de extra bezuinigingen onderwijs en onderzoek te sparen, meldt onze politiek redacteur Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Eur Commissie adviseert wel om onderwijs en onderzoek te sparen bij extra bezuinigingen. Die zijn belangrijk voor eco groei.

Rutte en Dijsselbloem hinten op extra bezuinigingen

Het kabinet haalde het extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard in maart van tafel bij het sluiten van het sociaal akkoord, maar benadrukte dat het pakket weer op tafel zou komen als de economische situatie daar aanleiding voor geeft.

Premier Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zinspeelden de afgelopen dagen al op de noodzaak van extra bezuinigingen in het najaar. Dijsselbloem zei gisteren in zijn wekelijkse interview bij RTL-Z dat “je geen whizzkid hoeft te zijn om te begrijpen dat met de verdere verslechtering van de economie de problemen eerder groter zijn geworden de afgelopen maanden, dan kleiner”. Rutte zei gisteravond ook dat extra bezuinigingen wellicht nodig zijn.

Commissie: maak huren inkomensafhankelijk

De Europese Commissie doet Nederland een reeks aanbevelingen, waaronder het sneller beperken van de hypotheekrenteaftrek. Nieuwe huizenkopers zijn sinds dit jaar verplicht om hun hypotheek af te lossen, als zij nog aanspraak willen maken op de renteaftrek. Volgens de commissie zijn de huidige plannen echter niet genoeg om de hoge hypotheekschuld terug te dringen.

De huren moeten daarnaast van de commissie sneller inkomensafhankelijk worden gemaakt. Veel woningcorporaties hebben daar dit jaar een begin mee gemaakt, door hogere inkomens meer huurverhoging te geven. Woningcorporaties moeten zich daarnaast van Brussel meer gaan richten op de lagere inkomens.

De commissie adviseert Nederland ook om meer mensen op de arbeidsmarkt te krijgen. Zo moeten meer ouderen, vrouwen en allochtonen aan het werk geholpen worden.
De commissie is te spreken over de hervormingen en kostenbesparingen in de zorg. Ook de verhoging van de pensioenleeftijd is volgens Brussel een goede stap.

Twee jaar extra tijd voor Frankrijk en Spanje

Veel Europese regeringen keken vandaag met spanning uit naar de presentatie van Rehn. Zoals verwacht krijgen Spanje en Frankrijk van de Europese Commissie twee jaar extra de tijd om hun tekort terug te brengen tot onder de 3 procent. Rehn drong bij de presentatie vanmiddag vooral aan op structurele hervormingen en minder op acute bezuinigingen.