Militair VS wil schuld aan bloedbad Afghanistan bekennen

Sergeant Robert Bales.
Sergeant Robert Bales. Foto AP/ Ryan Hallock

De Amerikaanse sergeant die ervan wordt verdacht vorig jaar maart een bloedbad te hebben aangericht in twee Afghaanse dorpen gaat schuld bekennen. Dat zei zijn advocaat vandaag. Robert Bales probeert zo de doodstraf te ontlopen, die het leger tegen hem eiste, schrijft persbureau AP.

Hij zal zijn bekentenis op 5 juni afleggen tijdens een zitting. De rechter en generaal van het leger moeten de deal nog wel goedkeuren. Tijdens een rechtszaak die op de planning staat voor september moet dan bepaald worden of hij een levenslange gevangenisstraf krijgt met of zonder de mogelijkheid eerder vrij te komen. De advocaat van Bales, John Henry Browne, zei dat de sergeant volledig zal beschrijven wat er gebeurde in de nacht van het bloedbad. Dit doet hij nog voordat de rechter beoordeelt of hij een deal goedkeurt. Browne zei eerder nog dat Bales zich weinig herinnerde van de bewuste nacht.

Groot protest na bloedbad

Sergeant Bales verliet op de vroege ochtend van 11 maart vorig jaar zijn basis in de zuidelijke provincie Kandahar en liep naar twee naburige dorpjes, waar hij een aantal huizen zou zijn binnengevallen. Hij bracht zestien Afghaanse burgers om, onder wie negen kinderen. Hij werd aangeklaagd voor onder meer moord met voorbedachte rade. De moordpartij leidde tot zo veel protest in de Verenigde Staten dat het land tijdelijk stopte met militaire operaties in Afghanistan.

Het was Bales’ vierde militaire dienst en de beschuldigingen tegen hem riepen de vraag op wat voor effect meerdere uitzendingen hadden op Amerikaanse soldaten. Veel juristen dachten daarom dat hij niet de doodstraf zou krijgen, zoals de aanklagers bij het leger eisten. Sinds 1961 is er niemand geëxecuteerd binnen het militaire rechtssysteem.

AP schrijft dat een mogelijk deal de spanningen tussen de VS en Afghanistan kunnen doen oplaaien. Familie van de slachtoffers meldden het persbureau in april dat ze woedend werden over het feit dat Bales mogelijk de doodstraf zou kunnen ontlopen.

___

    • Frank Huiskamp