‘Mijn generatie kan niet kiezen’

Debutant Jan Ole Gerster sleepte alle belangrijke Duitse filmprijzen in de wacht met de onverwachte hit Oh Boy. „Ik wilde een echte Berlijnse stadsfilm maken.”

None

Een tragikomische kleine zwart-witfilm over een twintiger op zoek naar een kop koffie in Berlijn groeide de afgelopen maanden uit tot een sensatie op filmfestivals en sleepte de meeste prijzen in de wacht bij de Lola’s, de belangrijkste Duitse filmonderscheidingen. Oh Boy, het speelfilmdebuut van Jan Ole Gerster (1978) roept herinneringen op aan de films van Jean-Luc Godard en zijn jongensbende van de Nouvelle Vague en alles wat er sindsdien zoal in zwart-wit gedraaid is over jonge mensen die door de stad dwalen en nadenken over het leven.

Elke generatie moet zijn eigen À bout de souffle maken, de legendarische debuutfilm van Jean-Luc Godard, lijkt het wel. Was dat ook wat u wilde maken?

Oh Boy is al met veel films en stromingen vergeleken, van de Nouvelle Vague tot Woody Allen en de eerste films van Jim Jarmusch. Dat is onvermijdelijk. Het komt door het gebruik van zwart-wit, door de openingsscène met de actrice met het korte haar en het streepjesshirt, precies als Jean Seberg in de film van Godard. Maar geloof me, dat was toeval. De actrice had net haar haar kort geknipt voor een andere rol en had dat shirt toevallig aan. Aangezien we met een zeer beperkt budget moesten werken, besloot ik dat we dat maar zo moesten gebruiken. Maar het was nooit mijn bedoeling om een hommage te maken aan de filmmakers van wie ik hou of om een werk af te leveren vol slimme filmreferenties. Maar natuurlijk zijn Antoine Doinel uit Truffauts Les quatre cents coups of Holden Caulfield uit Salingers The Catcher in the Rye (1951) wel mijn helden. Ik hou van zulke passieve hoofdpersonen die als het ware door de wereld om hen heen geleefd worden en daar dan op een of andere manier uit moeten zien te komen.”

De keuze voor zwart-wit maakt de belevenissen van uw hoofdpersoon Niko Fischer ook meteen heel erg retro.

„Gek is dat eigenlijk. Die opmerking horen fotografen die met zwart-wit werken volgens mij nooit. Voor mij creëert zwart-wit een bepaalde afstand en abstractie, waardoor je je minder met het alledaagse of het realistische gehalte van de film hoeft bezig te houden. Die keuze is ook een beetje een reactie op al dat felgekleurde 3D, dat nu de maat der dingen lijkt te zijn. In zwart-wit wordt alles een beetje uitvergroot. Dat wilde ik ook. Ik wilde een verhaal vertellen over niets. Dus dan moet je je op kleine dingen kunnen focussen.”

Niko lijkt zoals Antoine Doinel of Holden Caulfield exemplarisch voor een bepaalde generatie. Lijkt hij op u of uw vrienden?

„Ik heb ook wel zo’n onbestemde fase meegemaakt. Ik twijfelde aan alles wat ik deed. Ik wilde films maken, maar al die scenariohandboeken die er zijn, helpen je daar niet erg bij. Op de filmacademie zeiden we altijd voor de grap dat degenen met een vervelende jeugd eigenlijk de geluksvogels waren. Want die hadden tenminste een verhaal te vertellen. Maar mijn generatie is over het algemeen in relatieve welvaart en veiligheid opgegroeid. We stellen nog steeds dezelfde existentiële vragen: wie ben ik? Wat is mijn doel? Maar ik ben blij dat ik deze film pas zeven jaar later heb gemaakt en niet in mijn eigen tijd als tobber, tijdens mijn diepste, donkerste depressie. De film is nu een stuk grappiger geworden.”

Lijdt Niko aan een depressie of is het meer Weltschmerz?

„Hij lijdt vooral aan het feit dat hij volwassen is en dat zijn vader op zijn leeftijd al een baan had en een gezin, en dat hij nog steeds op drift is. Daar zitten hele autobiografische elementen in. De scène met de vader heb ik misschien niet één op één zo meegemaakt, maar het kwam in de buurt. Hij is van de generatie die geen tijd had voor zelfontplooiing. Niko is maatschappelijk tussen de raderen gevallen. In de maatschappij is alles zo efficiënt en geoptimaliseerd. Maar Niko neemt tenminste de tijd om na te denken.”

In zijn zoektocht naar een gewone kop koffie steekt u ook de draak met het verschijnsel ‘keuzestress’.

„Ik ben van de ‘Generation Option’, de generatie die keuzes heeft en die zijn opties liefst open houdt. Veel mensen verliezen zich daarin. Die raken onzeker van alle mogelijkheden die ze hebben en de druk die ze voelen om een perfect leven te leiden. Tegelijkertijd zijn ze op hun 33ste nog steeds gevangen in een of ander tijdelijk baantje of veredelde stage omdat er helemaal geen werk is.”

Inmiddels is uw film bij de uitreiking van de Duitse filmprijzen met zes Lola’s onderscheiden. Had u dat verwacht?

„Geen moment. Gaandeweg kwam ik er wel achter dat heel veel mensen zich in de film herkennen. Generatiegenoten, maar ook andere mensen. Ik denk dat dat komt doordat de film zowel van deze tijd is als helemaal niet van deze tijd. Ik zou het ook jammer vinden als hij alleen maar gezien zou worden als een film over kids in Berlijn in 2013 die niet weten wat ze moeten doen. Want er ligt wel iets fundamentelers aan ten grondslag. Toch moest het ook wel een echte Berlijnse film worden, een beetje in de traditie van de beroemde stadsfilms uit de jaren twintig.”

Als iemand in de voetsporen van Niko door Berlijn wil slenteren, waar moet die persoon dan beginnen?

„We beginnen in mijn appartement aan de Schönhauser Allee, het shot van de metro in de film heb ik uit mijn raam gedraaid. Dan naar de Eberswalder Straße, waar je de beroemdste currywurst in Berlijn kunt eten. En dan over de Rosa Luxemburg Platz naar Kreuzberg. Berlijn is in recordtempo aan het veranderen. Toen ik er kwam wonen, had je nog kleine stukjes niemandsland in de stad. Die heb ik zo goed en zo kwaad als het ging in deze film willen vastleggen. Want nu zijn al die leuke, hippe buurtjes met huiskamerbarretjes en graffiti een façade voor een yuppenwereld. Krakersbolwerk Tacheles, dat zo’n belangrijke rol speelde na de val van de Muur, is nu gekocht door een bank. Ze willen de East Side Gallery, het laatste stukje beschilderde Muur, neerhalen. Maar hoeveel winkelcentra heeft een mens nodig ?’’

    • Dana Linssen