Kortkolom sport

Achilles eerste divisie, Katwijk twijfelt nog

Amsterdam. De amateurvoetballers van Achilles ’29 spelen de komende twee jaar in de eerste divisie. De zondagkampioen van de amateurs gaat in op het aanbod dat de KNVB maandag deed om te promoveren. „Wij komen uit in de eerste divisie”, stelt Achilles- voorzitter Harrie Derks vandaag in de Volkskrant. De voetbalbond wil de eerste divisie uitbreiden van zestien naar twintig clubs, door twee beloftenteams (waarschijnlijk Ajax en FC Twente) en twee amateurclubs toe te laten. Naast Achilles ’29 is Katwijk in beeld voor promotie. De algeheel amateurkampioen wil eerst haar leden raadplegen. (NRC)

Pacers maken gelijk tegen Miami Heat

Amsterdam. Indiana Pacers is op gelijke hoogte gekomen met de Miami Heat in de finale van de Eastern Conference van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Pacers versloegen de titelverdediger vannacht in Indianapolis met 99-92, waardoor de stand in de best-of-seven series 2-2 is. Roy Hibbert had met 23 punten en twaalf rebounds een groot aandeel in de zege, Lance Stephenson maakte twintig punten. Bij Miami was LeBron James het meest productief, met 24 punten. De vijfde wedstrijd volgt morgenavond. De winnaar treft in de finale San Antonio Spurs. (NRC)

Nike verbreekt band met Livestrong

Amsterdam. Nike verbreekt de banden met Livestrong, de in 1999 door Lance Armstrong opgerichte stichting om kankerpatiënten te helpen. Dat meldt Livestrong zelf, zonder een reden voor de breuk te noemen. Nike verbrak eerder al het sponsorcontract met Armstrong, na het vernietigende Usadarapport over diens dopingverleden. De Amerikaanse oud-renner is inmiddels opgestapt bij Livestrong. Nike hielp de stichting de afgelopen negen jaar meer dan 77 miljoen euro op te halen. Ook was het sportmerk verantwoordelijk voor de bekende gele armbandjes. (AP)

Twente haalt keeper Stevens (Volendam)

Enschede. FC Twente heeft zich versterkt met Sonny Stevens. De 20-jarige doelman komt over van FC Volendam en tekent een vierjarig contract met een optie voor nog een jaar. Stevens volgt in Enschede wellicht eerste doelman Nikolaj Mihajlov op. De Bulgaar lijkt deze zomer weg te gaan bij Twente. Stevens maakte in 2010 zijn debuut voor Volendam. Dit seizoen veroverde hij een basisplek en werd zijn ploeg op een haar na kampioen van de eerste divisie. (Novum)

Carvalho vertrekt van Real naar Monaco

Amsterdam. AS Monaco heeft gisteren de transfervrije Ricardo Carvalho (35) aangetrokken. De Portugese verdediger, die de laatste drie jaar speelde voor Real Madrid, tekent bij de Franse promovendus een eenjarig contract met een optie voor nog een jaar. Vorige week haalde Monaco voor een bedrag van zeventig miljoen euro al Joao Moutinho en James Rodriguez van Porto. Ook heeft de club interesse in steraanvaller Radamel Falcao van Atletico Madrid, die ongeveer zestig miljoen euro moet kosten. (Novum).