Kortkolom economie

‘Aanzienlijke kans’ op tweede korting ABP

Amsterdam. De kans dat ambtenarenpensioenfonds ABP de pensioenen moet verlagen in 2014 is ‘aanzienlijk’. Dat liet voorzitter Henk Brouwer van het grootste pensioenfonds van Nederland vanochtend weten bij de presentatie van het jaarverslag. De dekkingsgraad is bepalend voor die beslissing. Als die stijgt naar boven het vereiste niveau van 104,2 procent hoeft er geen verlaging plaats te vinden. De dekkingsgraad van ABP ligt nu op 100 procent. Over de omvang van een eventuele verlaging wil het fonds nog niets zeggen. Dit jaar zijn de gepensioneerden van ABP al met 0,5% gekort. (NRC)

Winkels blijven open ondanks verlies

Amsterdam. Veel winkeleigenaren houden hun deuren open, ook als dat bedrijfseconomisch gezien al lang niet meer verstandig is. Daardoor ligt het aantal sluitingen veel lager dan de omzetdaling van de afgelopen tijd rechtvaardigt. Dat zegt voorzitter van brancheorganisatie van winkeliers Inretail Jan Meerman woensdag in Het Financieele Dagblad. Meerman ziet dat veel winkeliers de huur van hun winkel niet meer doorberekenen en genoegen nemen met een veel te laag loon. Sommige ondernemers eten ook hun pensioenvoorziening op. (Novum)

Wal-Mart betaalt miljoenenschikking

Chicago. Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart betaalt een bedrag van ruim 80 miljoen dollar (ruim 60 miljoen euro) aan de federale regering, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Wal-Mart heeft bekend zich jaren geleden schuldig te hebben gemaakt aan het niet goed afvoeren van gevaarlijk afval, zoals bleekmiddel en kunstmest. De grootste supermarktketen en particuliere werkgever ter wereld voorkomt vervolging door Amerikaanse Justitie door het betalen van deze schikking. (Reuters)

Meer bedrijfsauto’s verkocht in Europa

Amsterdam. Het aantal nieuw geregistreerde bedrijfswagens in de Europese Unie is in april voor het eerst sinds december 2011 weer toegenomen. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA.

In april stegen de registraties voor bedrijfsbussen, vrachtwagens en autobussen met 3,6 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Over de eerste vier maanden is er evenwel nog altijd sprake van een krimp van 7,6 procent. Nederland zag het aantal registraties in april met een procent toenemen. (Novum)

Ex-partner KPMG in VS bekent lekken

Amsterdam. Een voormalige partner van accountantskantoor KPMG in de Verenigde Staten heeft gisteren bekent informatie over cliënten te hebben gelekt. In ruil voor geld, een Rolex-horloge en juwelen, speelde de 50-jarige Scott London jarenlang koersgevoelige informatie over onder meer Herbalife door aan juwelier Bryan Shaw. London moet vrijdag in de rechtszaal verschijnen in de zaak, waarvoor een gevangenisstraf staat van maximaal twintig jaar. London werd in april al ontslagen door KPMG. (Novum)