Kortkolom buitenland

Geweld in Birma breidt zich uit

Rangoon. Bij een nieuwe uitbarsting van geweld in het noordoosten van Birma tussen boeddhisten en moslims zijn gisteren onder meer een moskee en een weeshuis voor islamitische kinderen in brand gestoken. Er vielen voor zover bekend geen doden. De onrust in de stad Lashio, dichtbij de grens met China, brak uit nadat er geruchten de ronde deden dat een moslim een boeddhistische vrouw in brand zou hebben gestoken. Het is de afgelopen maanden herhaaldelijk tot onlusten tussen boeddhisten en moslims in Birma gekomen. In Lashio was het tot dusverre echter rustig gebleven. (Reuters, AP)

Hongerstaker Pussy Riot in ziekenhuis

Moskou. Maria Aljochina, een van de gedetineerde zangeressen van de Russische punkband Pussy Riot, is na haar hongerstaking van een week opgenomen in de ziekenboeg van de gevangenis. Aljochina, die tot twee jaar is veroordeeld om een ‘punkgebed’ tegen president Poetin op het altaar in de kathedraal van Moskou, ging in hongerstaking nadat haar verzoek om vervroegde vrijlating was afgewezen. (Reuters)

Nieuwe drone-aanval van VS in Pakistan

Peshawar. Bij een aanval in Pakistan met een Amerikaanse drone, een onbemand vliegtuigje, zijn vanmorgen volgens medewerkers van de Pakistaanse inlichtingendienst zeven mensen gedood. Het was de eerste drone-aanval sinds president Obama vorige week zei dat hij het gebruik van drones tegen verdachten van terroristische activiteiten in de toekomst wil beperken. De aanval had plaats in het onherbergzame Noord-Waziristan, dichtbij de grens met Afghanistan, waar zowel Afghaanse als Pakistaanse Talibaanstrijders zich vaak ophouden. De drone-aanvallen hebben in Pakistan tot veel kritiek op de Verenigde Staten geleid. (AP, Reuters)

Voorzitter parlement Libië neemt ontslag

Tripoli. De voorzitter van het Libische parlement, Mohammed al-Megarif, heeft gisteren ontslag genomen. Aanleiding is de omstreden ‘isolatiewet’ die mensen die voor het regime van Moammar Gaddafi hebben gewerkt verbiedt een politieke functie te vervullen. Al-Megarief was in de jaren tachtig twee jaar ambassadeur in India voordat hij brak met Gaddafi en in ballingschap ging. De isolatiewet, die verschillende hoge politici voor tien jaar zal weren uit de politiek, werd begin mei aangenomen onder zware druk van milities die ministeries in de hoofdstad Tripoli hadden bezet. Het ontslag van al-Megarif vergroot de politieke chaos als gevolg van de wet. (AP, BBC)

Aanhouding Franse gangsterberoemdheid

parijs. De Franse politie heeft vanochtend in een hotel bij Parijs de gangster Redoine Faïd gearresteerd. In april was Faïd op spectaculaire wijze ontsnapt uit de gevangenis, door vijf plaatstalen deuren op te blazen en bewakers te gijzelen. Faïd is behalve gangster ook mediapersoonlijkheid. In 2010 publiceerde hij zijn autobiografie Braqueur (‘overvaller’), over hoe hij gangster werd. (AFP)