Kortkolom binnenland

Meer samenwerking met leger Duitsland

Berlijn. De samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse krijgsmacht wordt verregaand geïntensiveerd. Daarover heeft minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) gisteren in Berlijn een intentieverklaring met haar Duitse collega Thomas de Maizière getekend. Hennis noemde versterking van de samenwerking essentieel als Europa een betrouwbare en competente partner voor de Verenigde Staten wil blijven, maar sprak zich ook uit tegen een NAVO of EU-leger. Eerder werd al bekend dat de luchtmobiele brigade wordt samengevoegd met die van Duitsland. Ook de Patriot- luchtafweer van beide landen, nu gestationeerd in Turkije, gaat intensief samenwerken. Met Duitsland wordt al langer samengewerkt, onder andere in het Duits-Nederlandse legerkorps dat sinds 1995 bestaat. (NRC)

Asielzoekers in Zeist en R’dam eten weer

Amsterdam. De zes asielzoekers die in hongerstaking waren in het uitzetcentrum in Rotterdam en in Zeist eten en drinken weer. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie gisteravond. In totaal zijn nu nog drie asielzoekers in hongerstaking, in het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag. Twee van hen weigeren ook vocht. Oorspronkelijk deden begin mei zeker zeventig asielzoekers mee, maar dat aantal zakte snel. De vreemdelingen staken omdat ze het niet eens zijn met hun behandeling in detentiecentra. (Novum)

‘Opsplitsen roc’s R’dam haalbaar’

Rotterdam. Het opsplitsen van de grote Rotterdamse roc’s Albeda en Zadkine is een stap dichterbij gekomen. De onderwijsinstellingen meldden gisteren dat uit een haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat er een groot draagvlak voor is onder leerlingen, ouders en lokale politiek. Ook zou de kwaliteit van het onderwijs met de opsplitsing omhoog gaan. De roc’s lieten in januari weten plannen te hebben om de beide scholen op te heffen en om te vormen tot meerdere kleine mbo-scholen. De scholen doen extra onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de plannen. (Novum)

Ferry Mingelen stopt definitief bij de NOS

Amsterdam. Ferry Mingelen stopt na bijna dertig jaar bij de NOS. Per 1 januari 2014 gaat hij met pensioen, meldde de omroep vandaag. Als politiek verslaggever is Mingelen al jarenlang een bekend gezicht bij de NOS. Mingelen bereikte vorig jaar de pensioensgerechtigde leeftijd. De NOS besloot toen hem nog een jaar in dienst te houden. Momenteel is hij verbonden aan NOS Nieuws en Nieuwsuur. (Novum)

Negen Utrechtse krakers langer vast

Utrecht. Van de tien krakers die afgelopen zaterdag werden opgepakt bij een ontruiming van het pand Ubica in Utrecht, blijven er negen langer in de cel. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. Alle verdachten wordt openlijke geweldpleging tegen personen en goederen en poging tot zware mishandeling van agenten ten laste gelegd. (Novum)