kort

Ingrid Visser

Oud-volleybaldirecteur vast voor moordzaak

Murcia. - De 36-jarige Spaanse verdachte die zaterdag in Valencia werd aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op de Nederlanders Ingrid Visser en Lodewijk Severein, is Juan Cuenca Lorente. Hij is de oud-technisch directeur van volleybalclub CAV Murcia 2005. Dat meldden Spaanse media gisteren op basis van bronnen binnen de politie. De lichamen van de 35-jarige international Visser en haar partner Severein werden zondagavond gevonden in een boomgaard ten oosten van het plaatsje Alquerías. De twee werden sinds 13 mei vermist. Visser speelde tussen 2009 en 2011 voor CAV Murcia, toen Cuenca als technisch directeur onder meer de boekhouding van die club deed. Maandag maakte de politie al bekend nog twee verdachten te hebben aangehouden in Valencia. Het gaat om twee Roemenen, 47 en 60 jaar oud. De politie vermoedt dat zij zijn ingehuurd voor de dubbele moord. NRC

Staatsloterij

Loterij misleidde de deelnemers tot 2008

Amsterdam. - De Staatsloterij heeft zich tot 1 januari 2008 schuldig gemaakt aan misleiding van deelnemers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag gisteren bepaald. Prijzen van 50.000 en 100.000 euro vielen ook op loten die niet waren verkocht. Daardoor keerde de Staatsloterij minder uit dan was beloofd. De zaak kwam aan het licht door een uitzending van Tros Radar in oktober 2007. Daarop spande de Stichting Loterijverlies namens 26.000 gedupeerden een rechtszaak aan. De rechtbank stelde de stichting in 2010 in het ongelijk. Volgens het hof heeft de loterij zich echter wél schuldig gemaakt aan misleiding. In de reclame-uitingen werd niet aangegeven dat deze prijzen ook op niet verkochte loten konden vallen. De Stichting Loterijverlies wil nu dat de Staatsloterij de gedupeerden het geld teruggeeft dat zij tussen 2000 en 2008 aan loten hebben besteed. Het gaat om een bedrag van ruim 31 miljoen euro. NRC

Coronavirus

Eerste dode in Frankrijk door virus

Amsterdam. - In Frankrijk is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus, dat problemen aan luchtwegen veroorzaakt. Dit maakte de Franse dienst voor de volksgezondheid gisteren bekend. De 65-jarige man had het virus opgelopen tijdens een reis naar Dubai. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakte vorige week bekend dat er 44 mensen zijn getroffen door het virus, van wie er 22 zijn overleden. De meeste besmettingen zijn vastgesteld in Saoedi-Arabië. Ook in Groot-Brittannië en Duitsland zijn mensen besmet. Het virus is een familielid van het SARS-virus dat in 2003 tijdens een korte epidemie ruim 800 mensen doodde. NRC