kort

NRC-journalist

Caroline de Gruyter wint Vondelingprijs

Amsterdam. - Caroline de Gruyter, correspondent voor NRC in Brussel, krijgt de Anne Vondelingprijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een journalist die politiek op een heldere manier weet te verwoorden. De jury prijst De Gruyter in het bijzonder voor het artikel Eindspel om Griekenland, dat op 6 oktober vorig jaar verscheen. Het artikel is volgens de jury „exemplarisch voor haar vakwerk”. „In dit verhaal toont De Gruyter dat zij in staat is om de ingewikkelde materie over de eurozone zeer toegankelijk, goed gedocumenteerd en voortreffelijk geschreven te presenteren”, aldus de jury. De Gruyter is volgens de jury „zeldzaam goed geïnformeerd”. De prijs is vernoemd naar PvdA-politicus Anne Vondeling (1916-1979). NRC

22ste

keer is Japan grootste kredietverstrekker

Amsterdam. - Japan was afgelopen jaar voor het 22ste jaar op rij de grootste kredietverstrekker ter wereld. Dat blijkt uit gegevens van de centrale bank van Japan. Gestimuleerd door de waardestijging van de dollar ten opzichte van de yen kwamen de netto buitenlandse activa van Japan in 2012 uit op 296,3 biljoen yen, op jaarbasis een stijging van 12 procent. Een biljoen yen is 7,6 miljard euro. Het land wordt gevolgd door China (213,6 biljoen yen) en Duitsland (121,9 biljoen yen). Dow Jones

Wereldreis

Noordse stern vliegt 90.000 kilometer

Amsterdam. - De noordse stern heeft een record van gemiddeld 90.000 kilometer gevlogen in gemiddeld 273 dagen. Dat is meer dan uit eerdere onderzoeken bleek. Het maakt de noordse stern de verst trekkende vogel op aarde. Een groep Nederlandse en Britse onderzoekers bonden lichtgewicht ‘geolocators’ aan zeven in Nederland broedende noordse sterns. De vederlichte apparaatjes legden elke minuut de lichtintensiteit en de tijd vast. Op grond daarvan was de dagafstand te bepalen. NRC

Bekijk een filmpje over onderzoek naar de sterns op nrch.nl/wwv

Roland Garros

Tennisser Thiemo de Bakker ligt eruit

Amsterdam. - De Nederlandse tennisser Thiemo de Bakker is gisteren in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld. Hij verloor van de als negende geplaatste Zwitser Stanislas Wawrinka: 7-5, 6-3, 6-7 en 7-5. NRC

    • Dow Jones